latinica  ћирилица
13/06/2019 |  14:42 ⇒ 19:40 | Autor: RTRS

Iako su i dalje ministri: Pendeš, Đapo, Mektić i Šarović primili poslaničke paušale

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH do sada je održao samo jednu sjednicu, i to onu konstitutivnu u decembru prošle godine, pa se ne može reći da su se parlamentarci baš "naradili" i zaslužili svoje paušale.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Poslanicima Predstavničkog doma PS BiH Marini Pendeš (HDZ), Editi Đapo (SBB), Mirku Šaroviću i Draganu Mektiću (SDS) isplaćeni su poslanički paušali nakon što su preuzeli mandat 6. decembra prošle godine.

Prema podacima do kojih je došao portal factor.ba iz sektora za finansije Sekretarijata PS BiH, aktuelna ministarka odbrane BiH Marina Pendeš na ime paušala do sada je primila 1.427,08 KM.

Federalnoj ministarki životne sredine i turizma Editi Đapo isplaćen je paušal od 3.465,80 KM. Po 3.465,80 maraka paušala primili su i ministri spoljne trgovine i bezbjednosti Mirko Šarović i Dragan Mektić.

- Poslanicima i delegatima koji su preuzeli mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH, a još su na pozicijama u Savjetu ministara BiH, paušal je isplaćen na osnovu člana 6. Odluke o načinu obračuna plata i ostalih materijalnih prava poslanika i delegata u PSBiH koja je donesena na 32. sjednici Zajedničke administrativne komisije PS BiH 6.11.2018. godine i na osnovu Poslovnika PD PS BiH član 12. i Poslovnika DN PS BiH član 13. od dana kada su položili zakletvu - stoji u odgovoru koji portal factor.ba dobio iz Parlamentarne skupštine.

Јednako kao i drugi poslanici i delegati u PS BiH, oni po propisima imaju pravo na isplatu paušala, ali pitanje je koliko je primanje paušala u navedenim slučajevima i moralno, s obzirom na to da se radi o poslanicima koji još obavljaju funkcije u Savetu ministara BiH, odnosno u Vladi FBiH.

Osim toga, Predstavnički dom je do sada održao samo jednu sjednicu, i to onu konstituitivnu u decembru prošle godine, pa se ne može reći da su se parlamentarci baš "naradili" i zaslužili svoje paušale.

Izvor: factor.ba