latinica  ћирилица
13/06/2019 |  14:48 ⇒ 14:55 | Autor: Agencije

Bob Geldof prvi put u Srbiji - na Nišvilu!

Irski muzičar ser Bob Geldof, najpoznatiji svjetski humanitarac, nastupiće sa svojim sastavom na zatvaranju ovogodišnjeg internacionalnog džez festival Nišvil - 11. avgusta, što će biti njegov prvi nastup u Srbiji.

- Iako je ostvario impresivnu muzičku karijeru i kao član sastava Bumtaun Rets, ali i kao solista, Robert Frederik Zenon Geldof ostaće još dugo upamćen kao umjetnik koji je u planetarnim razmjerama učinio najviše za promociju ljudskih prava, skrenuo ogromnu pažnju na milione ugroženih u raznim dijelovima svijeta i praktično kao pojedinac uspio da obezbijedi i konkretnu pomoć - možda i veću od mnogih međunarodnih institucija i organizacija kojima je humanitarni rad glavna aktivnost - navode organizatori Nišvila.

Geldof je rođen je 1951. godine u Irskoj, a početkom sedamdesetih u Kanadi je radio kao muzički novinar za čuveni magazin Nju Mjuzikl Ekspres, a po povratku u Irsku 1978. godine postaje pjevač sastava Bumtaun Rets koji prvi put stižu na vrh britanske liste singlova pjesmom "Rat Trap". 

Godine 1981. Bob Geldof je pozvan da učestvuje na koncertu za Amnesti Internešnel, što je presudno uticalo na njegovo dalje angažovanje.

Godine 1984. velika humanitarna katastrofa pogodila je Etiopiju i druge afričke zemlje, glad i bolesti odnijeli su na hiljade života, a scene djece koja umiru od gladi emitovane su širom svijeta.

Geldof je nosilac na destine počasnih doktorata mnogih svjetskih univerziteta, priznanja "Čovjek mira", najvećeg francuskog priznanja za umjetnost "Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres", priznanja "Heroj našeg vremena" (na osnovu glasanja čitalaca magazina New Statesman)... a kada je riječ o muzici, možda najzanačajnije priznanje je Brit Award za izuzetan doprinos muzici, koje je dobio 2005. godine. Njegova autobiografija "Is that it" objavljena poslije Liv Ejd projekta, odlično je primljena i od ktitike i čitalaca, a ušla je i ostrvsku lektiru za srednje škole.