latinica  ћирилица
13/06/2019 |  14:54 | Autor: SRNA

Višković: Najbolji učenici treba da dobiju podršku iz budžeta

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da će Vlada razmotriti mogućnosti da u budžetu obezbijedi novac da bi dali podsticaj najboljim učenicima u Srpskoj da nastave da ostvaruju vrhunske rezultate.

- Vlada i druge institucije Srpske pratiče aktivnosti i rezultate učenika i nije isključeno da u budžetu kreiramo stavku kako bi im obezbijedili podsticaj. Što ranije treba prepoznati najbolje jer je ulaganje u znanje i mladost najbolje ulaganje u Republici Srpskoj - rekao je Višković u Banjaluci poslije dodjele nagrada i prijema za učenike i nastavnike u Administrativnom centru Vlade Srpske.

On je naglasio da prisustvujući ovom događaju čovjek osjeti ponos kada na jednom mjestu vidi toliko djece.

- Oni u ovom momentu možda nisu ni svjesni kakve rezultate prave za sebe, svoje porodice, mjesta iz kojih dolaze i za Republiku Srpske - istakao je Višković.

On je podsjetio da je početkom godine u Vladi upriličen prijem i za 35 najboljih studenata sa oba javna univerziteta u Srpskoj i da su svi dobili posao u institucijama Srpske.

- To ćemo njegovati kao tradiciju. Srpska treba da ulaže u mlade i njihovo znanje jer su oni promoteri vrijednosti. Moramo se vratiti principima da znanje mora da se poštuje i njeguje i da pružamo svu neophodnu pomoć ovoj djeci - naglasio je Višković.

On je dodao da su im se obratili roditelji koji sa svojom djecom treba da idu na međunarodna takmičenja i da će Vlada pomoći djeci da otputuju jer ne predstavljaju samo sebe i svoju školu, nego Republiku Srpsku koja ima obavezu da im pomogne.

- Mi ćemo nastaviti ulaganja u obrazovni sistem, proširivati naše obaveze prema djeci i pomagati njima i njihovim roditeljima da što lakše promovišu svoje zannje. Čestitam im na požrtvovanju i odricanju, ali i njihovim porodicama i nastavnicima jer bez njih djeca ne mogu ostvariti ovako dobre i značajne rezultate - istakao je Višković.

Prijem je upriličen za 564 učenika koji su pobijedili na republičkim takmičenjima u školskoj 2018/2019. godini.