latinica  ћирилица
13/06/2019 |  15:26 | Autor: SRNA

Dačić: Beograd da bude most za uspostavljanje odnosa Moskve i Vašingtona

Srbija je spremna da na svojoj teritoriji organizuje samit Rusija - SAD i postane most za uspostavljanje odnosa između Moskve i Vašingtona, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

- Zato Beograd hoće da predloži svjetskim silama da održe bilateralni samit na kojem će predsjednici Rusije Vladimir Putin i SAD Donald Tramp moći da razmotre glavne međunarodne probleme i nagomilane nesuglasice - naveo je Dačić.

Dačić je za ruski list Izvestija rekao da je rukovodstvo Srbije zainteresovano za poboljšanje rusko-američkih odnosa i normalizaciju situacije na međunarodnoj sceni.

Šef srpske diplomatije je naglasio da je Srbija spremna da istupi sa takvom inicijativom, jer može da bude veza i most za uspostavljanje odnosa između Moskve i Vašingtona.

- Mi smo to već predlagali pre dve godine, predložićemo ponovo. Mislim da je to idealno rješenje. Beograd je uvijek bio mesto susreta različitih političkih snaga. Zato smo spremni da organizujemo takvu vrstu pregovora - rekao je Dačić.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je juče da Moskva za sada nije od Vašingtona dobila nikakav prijedlog za pripremu sastanka predsjednika Rusije i SAD.