latinica  ћирилица
13/06/2019 |  15:36 ⇒ 17:24 | Autor: RTRS

Prijedor: Upis rudara i medicinara na fakultete

Na Rudarskom fakultetu i Visokoj medicinskoj školi u Prijedoru prijemni ispiti biće održani 1. jula. Na Rudarskom fakultetu planiran je upis 40 studenata, dok bi u Visokoj medicinskoj školi trebalo da bude upisano oko 260 brucoša.

Dok u prijedorskoj Visokoj medicinskoj školi traju pripreme za upis studenata u novu akademsku godinu, uveliko traje i junski ispitni rok.

- Izabrala sam ovaj fakultet prije svega iz želje da vidim kakvo je ovo zanimanje, jer me interesovalo da pomažem djeci i starijim osobama - kaže Aleksandra Ratković, studentkinja Visoke medicinske škole Prijedor.

Na pet studijskih programa ovog fakulteta, fizioterapija, zdravstvena njega, radna terapija, sanitarno i medicinsko-laboratorijsko inženjerstvo ove godine upisuju 130 redovnih i 130 vanrednih studenata. Prijemni ispit je 1. jula, a prijem dokumenata i studentskih prijava traje od 17. do 28. juna.

- Broj je isti kao i prošle akademske godine, s obzirom da smo i prošle godine smanjili broj studenata zbog trenda pada broja studenata i uopšte srednjoškolaca. S druge strane, prijemni iz biologije, test pitanja naši budući studenti mogu da nabave u studentskoj službi, da se pripremaju malo do početka upisa - ističe Tamara Popović, direktorka Visoke medicinske škole Prijedor.

U narednoj akademskoj godini, na prijedorski Rudarski fakultet, smjer rudarstvo, primaju deset redovnih i pet samofinansirajućih, a na smjer geološko inženjerstvo deset redovnih i 15 samofinansirajućih studenata.

- Ove godine smo odlučili da na prijemnom ispitu samo polažu matematiku, znači fizika više neće biti na prijemnom. Maksimalni broj bodova je 50, s tim što moraju da osvoje 15 da bi se smatralno da su položili prijemni ispit - riječi su Vladimira Malbašića, dekana Rudarskog fakulteta Prijedor.

Od tekuće akademske godine, za studente Rudarskog fakulteta, organizovani su smještaj i ishrana.

- Smještaj se organizuje u hotelu Prijedor u određenom broju soba, zavisno koliko imamo studenata, koji ispunjavaju uslove da mogu imati smještaj, a ishrana se sastoji u organizovanju ručka u Ugostiteljsko-ekonomskoj školi u Prijedoru - dodao je Vladimir Malbašić. 

Do kraja juna, uz pomoć pojedinih kompanija, trebalo bi da bude obezbijeđeno stipendiranje studenata završnih godina studija Rudarskog fakulteta, najavljuju iz ove obrazovne ustanove.