latinica  ћирилица
13/06/2019 |  16:02 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

NSRS: MUP Srpske uvijek u službi građana

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Informaciju o stanju bezbjednosti u Srpskoj u prošloj godini i prva četiri mjeseca ove, u kojoj se navodi da je MUP sve zadatke realizovao profesionalno i korektno, u interesu bezbjednosti građana i njihove imovine, uprkos ogromnom pritisku i napadu određenih grupa i pojedinaca. Usvojen je i Zakon o podsticajima u privredi po hitnom postpuku. Srpska je prvi put dobila i Zakon o socijalnom stanovanju.

Zakonom o socijalnom stanovanju ova oblast prvi put je sistemski uređena – definisani su nosioci realizacije, korisnici prava, postupak i način dodjele, upravljanje, održavanje, svojina i raspolaganje stambenim jedinicama, kao i zakupnina i obaveze plaćanja. Pravo na dodjelu ovih stanova imaće socijalno ugrožena i ranjiva lica, mladi i mladi bračni parovi, lica sa deficitarnim zanimanjima i drugi, koji nisu u stanju da vlastitim sredstvima obezbijede krov nad glavom.

- Propisano je da mjesečna primanja po članu domaćinstva ne mogu da prelaze 35 odsto prosječne plate u Republici Srpskoj, ostvarene u prošloj godini - kaže Ljiljana Orešković iz sektretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske.

Poslanici oba bloka podržali su ovaj zakon, a najviše rasprave bilo je o prioritetima za dodjelu stanova. Iako je zakonom definisano da će biti primjenjivan sistem bodovanja, PDP-ova Gordana Vidović smatra da apsolutni prioritet moraju imati ranjive kategorije.

- Ranjive kategorije i korisnici prava koja im pripadaju po zakonu imaju veći prioritet u odnosu na lica sa deficitarnim zanimanjem i mlade i mlade bračne parove do 35 godina - napominje Gordana Vidović iz PDP- a. 

Ovaj amandman je odbijen, jer sistem bodovanja već pruža prednost ranjivim kategorijama, obrazloženo je iz Vlade. Јedini izuzetak u određivanju prioriteta je dodjela stanova na osnovu zahtjeva donatora i kreditora koji su prije stupanja na snagu ovog zakona obezbijedili finansijska sredstva za projekte socijalnog stanovanja.

- Volela bih da znam ko su ti kreditori i koji je to način na osnovu kojeg se ovo pravo ostvaruje - zapitala se Valerija Lakić iz SNSD-a.

Ljiljana Orešković iz Sekretarijat za raseljena lica i migracije Republike Srpske ističe i značaj Centralne evropske banke.

- To je Centralna evropska banka i ona nas zaista mnogo ne uslovljava. Uslov je bio da u prvom krugu korisnici budu korisnici kolektivnih centara - dodala je Ljiljana Orešković.

Nakon stupanja ovog zakona na snagu, Narodna skupština će, na prijedlog Vlade, u roku od godinu dana, donijeti Strategiju razvoja socijalnog stanovanja Republike Srpske, a skupštine jedinica lokalnih samouprava, imaju dodatnih šest mjeseci da donesu svoje strategije. Osim ovog, poslanici su usvojili i zakone o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa, bankama i pečatima organa i institucija Srpske. Usvojena je i odluka o izradi plana parcelacije za auto-put i gasovod dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača. Nastavak pete redovne sjednice zakazan je za 25. jun.