latinica  ћирилица
13/06/2019 |  17:12 | Autor: SRNA

Vulin: Pripadnici Vojske Srbije prikazali izuzetnu obučenost

Vojska Srbije možda nije najbogatija i najopremljenija, ali je sigurno jedna od najobučenijih armija koja ima možda i najbogatije borbeno iskustvo, izjavio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin danas u Bugarskoj, gdje je prisustvovao Danu visokih zvanica na zajedničkom gađanju ciljeva u vazdušnom prostoru "Šabla 2019".
Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Aleksandar VulinFoto: SRNA

- Naši pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazduhoplovne odbrane pokazali su izuzetnu obučenost, motivisanost, disciplinu. Sve mete su oborene sa minimalnim utroškom sredstava, svi zadaci koji su bili pred njima su ispunjeni i od naše Vojske ima puno da se nauči što su nam rekli i predstavnici bugarske armije i armije SAD - izjavio je Vulin.

On je istakao da su pripadnici Vojske Srbije cijenjeni gdje god da dođu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

- Sa ovakvom vojskom, koja pokazuje da je bolja i od najboljih na svijetu, možemo da budemo sigurni da će naša sloboda biti sačuvana - zaključio je Vulin.

Napominjući da Srbija neće postati članica NATO-a jer je njeno strateško opredjeljenje vojna neutralnost, Vulin je rekao da je program Partnerstvo za mir optimalan nivo saradnje sa zemljama koje su u NATO-u.

- Ovo je za nas veoma značajno i gledamo kako se oni obučavaju, vidimo koja sredstva koriste, razumijemo bolje njihove procedure, njihov taktički pogled na određene situacije i za svaku vojsku je uvijek dobro da se susreće sa drugim armijama - rekao je Vulin.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije uspješno su danas izvršili gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru na poligonu "Šabla", čime je završeno peto zajedničko gađanje sa pripadnicima oružanih snaga Bugarske.

Završnom gađanju na vježbi prisustvovao je i bugarski premijer Bojko Borisov koji je istakao da je saradnja važna za očuvanje mira na Balkanu.

Među učesnicima ovogodišnjeg gađanja na "Šabli" odlične rezultate i pogotke ostvarila je i potporučnik Hristina Filipović, komandir raketnog voda u artiljerijsko-raketnoj bateriji za PVD malog dometa u Centru za obuku RViPVO.

Ona je prva žena koja je u Vojsci Srbije izvršila gađanje raketom "Strela 2M" na cilj i ostvarila direktan pogodak na ovogodišnjoj vježbi.

Na zajedničkom gađanju učestvovalo je oko 130 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Cilj gađanja je podizanje nivoa sposobnosti jedinica Vojske Srbije za zaštitu vazdušnog prostora.

Ovogodišnja vježba na "Šabli" okupila je više od 1.400 učesnika, a pripadnici Vojske Srbije uspješno su na tom poligonu bugarske armije izvodili gađanja i 2010., 2011., 2013. i 2017. godine.