latinica  ћирилица
13/06/2019 |  18:28 ⇒ 18:43 | Autor: SRNA

Odigrano srpsko kolo u Prištini

Srpsko kolo, koje je 2017. godine stavljeno na Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, odsvirano je i odigrano danas u u Srpskom kulturnom centru u konaku Crkve Svetog Nikole u Prištini.
Priština-srpsko kolo - Foto: SRNA
Priština-srpsko koloFoto: SRNA

Ovaj događaj organizovao je Ansambl "Venac" pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Rukovodilac Centra za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije Zdravko Ranisavljević, koji je učestvovao u izradi "Nominacijskog dosijea Kolo", rekao je da je cilj ovog okupljanja da se široj javnosti predstavi kolo kao tema od značaja za ukupni opstanak Srba i srpske kulturne baštine, ne samo na Kosovu i Metohiji, već i šire.

- Unesko je 2017. godine na reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva stavio srpsko kolo kao `igru Srbije`, svojstvenu svim narodima u Srbiji, ali je ključno da se po toj tradicionalnoj igri - kolu prepoznaju Srbi kako u matičnoj državi, tako i u Republici Srpskoj i u dijaspori - rekao je Ranisavljević na tribini u Srpskom kulturnom centru.

On je naveo da se po kolo prepoznaju svi Srbi, nezavisno da li se neka svetkovina održava u Torontu, Cirihu, Beogradu, Banjaluci, Trstu i ono je, kako je istakao, prepoznato kao nacionalni simbol jer živi u praksi.

-`Kolo` je kao dio očuvanja nacionalnog identiteta zabilježeno na teritoriji centralne Srbije u drugoj polovini 19. vijeka kada je izvjesni Milan Milićević zabiljeležio `Moravac` i `Kukunješ` i od tada je stvoreno više verzija tih kola ali su muzika i korak u osnovi ostali isti", naglasio je Ranisavljević.

"Moravac" i "Žikino kolo" na tribini je na harmonici dugmetari odsvirao Aleksandar Sofronijević, jedan od najpoznatijih harmonikaša u Srbiji, a članovi Ansambla "Venac" odigrali su nekoliko verzija najpoznatijih srpskih kola.

Sviranje i igranje srpskog kola u Srpskom kulturnom centru u Prištini proteklo je bez incidenata, iako pripadnici Kosovske policijske službe nisu obezbjeđivali učesnike manifestacije.