latinica  ћирилица
13/06/2019 |  18:49 ⇒ 14/06/2019 | 08:18 | Autor: RTRS

Hitna sjednica Parlamentarne skupštine BiH ponovo bez Srpskog kluba?!

Uoči sutrašnje, višednevne posjete američkog zamjenika pomoćnika državnog sekretara Metjua Palmera, za sutra je ponovo zakazana i hitna sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH. Na dnevnom redu- aktuelna situacija u pravosuđu i migrantska kriza. Iako zbog blokade u formiranju Savjeta ministara, Predstavnički dom ne zasjeda duže od pola godine, isti inicijatori ponovo su zatražili zasjedanje. Poslanici SNSD-a i Srpskog kluba, ostaju dosljedni- ni ovoj sjednici neće prisustvovati.

Nekako uvijek uoči pohoda stranih zvaničnika po BiH, ili pred, za BiH važna briselska zasjedanja, "probude" se dežurne domaće javne i tajne patriote. Da pred strancima "projektuju" vlastitu agilnost, a krivicu za nadmudrivanja pa i sopstvena, drugima pripišu. Tako je i uoči najavljenih višednevnih putešestvija američkog diplomate. Upravo oni parlamentarci koji su potkraj decembra, blokirali proces konstituisanja parlamentarne komisije za izbor Savjeta ministara, postali su inicijatori! Kao da je migrantski i pravosudni haos "od juče", već za sutra su zatražili hitnu sjednicu!

- Moje prvo očekivanje nakon godinu dana insistiranja da se konačno odgovori na pitanje gdje su pare za migrante. Želim da mi se kaže gdje su pare potrošene ili alternativa ko je ukrao pare - poručuje potpisnik inicijative Saša Magazinović  iz SDP-a. 

Istine radi, Magazinović je, bezuspješno, isto pitanje postavljao i uoči propale aprilske sjednice Doma. No najpozvaniji da odgovore sa duplim funkcijama ministri–poslanici – Denis Zvizdić i Dragan Mektić nisu se pojavili ni u ministarskim niti u poslaničkim foteljama. Da li je Mektić "pobrkao" funkcije između dva tvita, pa se zajedno sa srpskim koalicionim partnerima, pridružio inicijatorima sa poslaničkog položaja!? Јer na rezervnom, ministarskom, kao najodgovorniji, sve donedavno ubjeđivao je kako je migrantska fluktuacija kroz BiH "pod kontrolom"! Kako god, poslanici opet nisu dobili obavezan materijal za raspravu, niti o migrantima, niti o raznim "slučajevima" u pravosuđu. Ne znaju čak ni osnovni podatak - koliko sumnjivih pridošlica zaista ima u BiH. U SNSD-u podsjećaju na vlastita ranija upozorenja o narastajućoj migrantskoj krizi. I na argumentovane, višegodišnje kritike o stanju u pravosuđu, koje u Sarajevu nisu nailazile na pogodno tlo, sve dok se inicijatori sjednice nisu iz sna probudili.

- Nećemo nasjedati na bilo kakve provokacije u tom domenu da se prilikom posjeta nekih važnih ljudi iz zapadnih zemalja želi SNSD da okarakteriše kao taj koji nije konstruktivan. U svemu ovome značajnu mjeru planiranja i realizacije takvih aktivnosti vrši dio međunarodne zajednice i neke ambasade zapadnih zemalja i probosanske strukture potpomognute podobnim Srbima - poručuje Staša Košarac.

"Bosanski lonac" i "zapadnjačke mirođije" ne interesuju ni poslanike u Srpskom klubu. Inicijatore hitne sjednice Doma i istovremeno decembarske blokade u formiranju parlamentarne komisije za izbor Savjeta ministara, pozivaju da po ustavnoj, zakonskoj i poslovničkoj hijerarhiji, prvo okončaju taj zadatak.

- Ovako nas kolege pozivaju na pokrivanje kuće, a nema ni temelja ni vrata ni prozora i ovo je u najmanju ruku licemjerno. Žele da raspravljamo o temama za koje nemamo ni izvjestioca niti bilo kakvog materijala i na taj način se ne možemo igrati države i parlamentrizma - poslao je jasnu poruku Nenad Stevandić.

Priču o hitnim sjednicama i sarajevskim blokadama začinio je prije koji dan i lider SDA Bakir Izetbegović. Okupljenoj masi koja mu je klicala na brdu Žuč povrh šehera, pohvalio se politikom popuštanja i zatezanja, a posebno majstorluka kojime je, kaže postao vičan. Instruišući tako svoje stranačke i nestranačke poslušnike instalirane na različitim pozicijama u zajedničkim institucijama.

- Politika je komplicirana stvar, kao kad pecate ribu. Kad hoće da pukne konopac, onda popuštate. Ali nećete odustati od toga dok je ne izvučete. Kad pomislite da nešto popuštamo, to je samo taktički neki uzmak, tako je, dakle idemo na to da završimo borbu. To traži majstorluk i mi smo ako bog da, taj majstorluk savladali - riječi su Bakira Izetbegovića.

Poslije ovakvih poruka nemoćno zvuče uzastopni pozivi šefa Delegacije EU u BiH Lars-Gunara Vigemarka da se "mora prestati sa uslovljavanjima i što prije formirati vlast na nivou BiH, jer mnogo posla čeka da bude urađeno". Naspram Vigemarkovih i apela evropsko domaćoj stvarnosti klicanje vođi koji je na tronu 29 godina zasjenilo je svu pragmatičnost evropskih funkcionera. I sve bosanskohercegovačke probleme. Ne čudi onda ni što je u haotičnom migrantskom, bezbjednosno-socijalnom stanju, sporna i sutrašnja, hitna a nepripremljena, sjednica.