X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
14/06/2019 |  09:13 ⇒ 09:25 | Izvor: SRNA

Prije 115 godina umro Čika Јova Zmaj

Tvorac srpske poezije za djecu Јovan Јovanović, poznat kao Zmaj Јova ili Čika Јova Zmaj, umro je na današnji dan prije 115 godina u Sremskoj Kamenici.
Јovan Јovanović Zmaj -
Јovan Јovanović Zmaj

Јovanović je bio jedan od najplodnijih pjesnika srpskog romantizma, završio je studije prava i medicinu, a uporedo je pokretao i uređivao brojne književne časopise.

On je 1858. godine objavio prvu pjesmu "O Gaši", a tokom života je napisao oko 450 dječijih pjesama.

Neke od najpoznatijih njegovih pjesama su: "Al` je lep ovaj svet", "Pačija škola", "Materina maza", "Taši, taši", "Zima, zima, e pa šta je", "Žaba čita novine" i "Ciganin hvali svoga konja".

Pisao je i pjesme za odrasle čitaoce, među kojima su najpoznatije: "Zar ja ljubit` više ne smem", "Moji mrtvi", "Misleć’ na te", "Mrtvo cveće" i "Svetli grobovi".

Poslije vjenčanja sa suprugom Ružom 1862. godine, nastale su neke od najljepših njegovih pjesama: "Kaži mi, kaži, kako da te zovem", "Tijo noći moje sunce spava" i "Zaspala si, a ja budan".

U Pešti, 1863. godine, Јovanović je pokrenuo satirični list "Zmaj", što će postati i pjesnikov nadimak.

Poslije smrti petoro djece i supruge, Zmaj im je posvetio zbirku pjesama "Đulići uveoci", u kojoj opisuje svoju bol.

Od 1880. godine počeo je da uređuje "Neven", prema mnogima najbolji dječiji časopis u to vrijeme, a 1882. godine završena su izdanja "Pevanija" i "Druga pevanija", koja obuhvataju veliki broj njegovih šaljivih i dječijih pjesama, štampanih u raznim listovima i časopisima.

U 1883. godini je u pjesničko-političkom časopisu "Starmali" objavio pjesmu "Šta se čuje?", u kojoj govori o nevoljama Hrvata zbog pokušaja Austrougara da ih mađarizuju i poziva Srbe da im pomognu.

Neki od najpoznatijih Zmajevih citata su: "Nije znanje - znanje znati, već je znanje - znanje dati"; "Lepši je pogreb kad ideali sahranjuju svog čoveka, nego kad čovek sahranjuje svoje ideale"; "Ako si pao, nemoj se ukaljati, ako si se ukaljao, nemoj se valjati."

Tu su još: "Ne treba se pravdati... Opravdanje prijateljima nije potrebno, a neprijatelji vam ionako neće poverovati"; "Sećanje je lako za svakog ko ima memoriju. Zaborav je težak samo za one koji imaju srce".

Јedan od velikih ljubitelja Zmajeve poezije bio je i veliki srpski naučnik Nikola Tesla. Tesla je preveo desetak Zmajevih pesama na engleski jezik, smatrajući ga najvećim srpskim pjesnikom.

Teslini prevodi pjesama objavljeni su u čuvenom časopisu "Vijek", u kojem je izašao i Teslin tekst posvećen Zmaju, gdje je za američke čitaoce napisao detaljnu biografiju velikog pjesnika i otkrio do tada neke nepoznate detalje u vezi sa počecima Zmajevog književnog rada.

Zahvaljujući Tesli, Zmaj je postao prvi srpski književnik koji je preveden i objavljen u SAD.

Јovan Јovanović Zmaj rođen je 6. decembra 1833. godine u Novom Sadu, a preminuo 14. juna 1904. godine u Sremskoj Kamenici.

U njegovu čast, Matica srpska ustanovila je Zmajevu nagradu za poeziju na srpskom jeziku, a organizuje i Zmajeve dečje igre u Novom Sadu, koje važe za najveći festival za djecu u Srbiji.