latinica  ћирилица
14/06/2019 |  10:18 ⇒ 12:30 | Autor: RTRS

Ping: Kina zainteresovana za ulaganja u Srpsku (FOTO)

Ambasador Narodne Republike Kine Đi Ping održao je na Fakultetu bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci predavanje o temi "Kineski razvoj i inicijativa: pojas i put".

Јedan pojas, jedan put je projekat "Novi put svile" koji zahvata preko 60 zemalja svijeta, takozvani Evropski krak 17 plus jedan, u koji je uključen i Balkan.

Ping je izuzetno zadovoljan saradnjom Kine i BiH, te kaže da različiti nivoi vlasti pokazuju interes da se ta saradnja još produbi.

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka, Predrag Ćeranić kaže da Kina kao druga ekonomska sila na svijetu dolazi u Srpsku sa ekonomskim projektima ali sa projektima u viskom obrazovanju.

Ambasador Kine u BiH rekao je da trenutno Kina i Republika Srpska imaju projekte ekonomske saradnje.

- Neki su već završeni, a neki su u toku. Osim toga, nadamo se da ćemo jačati i kulturnu saradnju i razmjenu sa Republikom Srpskom - rekao je Đi Ping.

Predavanje Đi Pinga u Banjaluci (Foto: RTRS)

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta Predrag Ćeranić istakao je da je Kina rasterećena geopolitičke prošlosti koje su takođe prisutne u ekonomskom i političkom smislu na Balkanu, poput Njemačke i Turske.

- Ono što je interesantno da jedna velika ekonomska sila dolazi bez vojne pratnje, vojne moći i svakako da su mir, koegzistencija i razvoj one poruke koje Kina upravo upućuje - dodao je Ćeranić.