X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
14/06/2019 |  11:06 | Izvor: SRNA

Đakić osuđen na osam godina zatvora zbog zločina nad Srbima u Bukviku

Apelaciono odjeljenje Suda BiH odbilo je kao neosnovanu žalbu branioca optuženog Mensura Đakića, nekadašnjeg komandanta Prvog bataljona 108. brigade Hrvatskog vijeća odbrane, te ga osudio na kaznu zatvora od osam godina zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u selu Bukvik, kod Brčkog, 15. septembra 1992. godine.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Đakić je prvostepenom presudom u septembru prošle godine bio osuđen na dvije godine zatvora, dok je Begzad Kajtazi bio oslobođen od optužbe.

Žalba Tužilaštva BiH protiv oslobađajućeg dijela presude se odbija kao neosnovana, pa se prvostepena presuda u tom dijelu potvrđuje, saopšteno je iz Suda BiH.

Optuženi se oslobađaju dužnosti naknade troškova krivičnog postupka, dok su oštećeni imovinskopravnim zahtjevom upućeni u parnični postupak.

Tužilaštvo je blagovremeno uložilo žalbu zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji, kao i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, s prijedlogom da Apelaciono vijeće potpuno ukine prvostepenu presudu, te odredi održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

Branilac optuženog Đakića žalbu je uložio zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i povrede Krivičnog zakona.