X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
14/06/2019 |  11:16 | Izvor: SRNA

Vučić čestitao Trampu rođendan i pozvao ga da posjeti Beograd

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je predsjedniku SAD Donaldu Trampu rođendan i pozvao ga da posjeti Srbiju, što nije učinio nijedan njegov prethodnik skoro četiri decenije.
Aleksandar Vučić - Foto: Screenshot
Aleksandar VučićFoto: Screenshot

- Vašom posjetom potvrdili biste da je želja za jačim i bogatijim srpsko-američkim vezama obostrana, što bi građani Srbije znali da poštuju i cijene -  naveo je Vučić u čestitki.

U nastojanju da se odnosi Srbije i SAD vrate na nivo istinskog partnerstva, Vučić ističe da ga ohrabruje činjenica da Tramp posvećuje pažnju dešavanjima na Balkanu i da je nekoliko puta istakao spremnost da pomogne u dijalogu Beograda i Prištine, a time i rješavanju vjekovnog problema Kosova i Metohije.

- Kao što i sami znate, kroz problem Kosova i Metohije ukrštaju se prava i interesi ne samo Beograda i Prištine, već i različitih međunarodnih činilaca, čime postaje i izvor beskrajnih političkih manipulacija i nestabilnosti - naveo je Vučić.

Prema njegovim riječima, nikom nije stalo do okončanja tog velikog problema, koliko Srbiji, koja je zbog toga krenula u potragu za trajnim rješenjem, koje bi državi, ali i cijelom regionu omogućilo mir, stabilnost, saradnju, ekonomski prosperitet i napredak na evropskom putu.

Vučić dodaje da svi građani Srbije znaju da SAD imaju poseban odnos prema Kosovu i Metohiji, smatrajući ga za nezavisnu državu, koju su uvijek podržavali i pomagali, posebno kroz djelovanje bivše administracije prjedsednika Bila Klintona.

- Prateći Vaš energičan rad, poštujući hrabrost ideja i otvorenost za različit, ponekad i neočekivan pristup u rešavanju problema, uveren sam da biste Vi vodili drugačiju politiku po tom pitanju -  istakao je Vučić.

On je naglasio da upravo zato želi da zamoli Trampa i da utiče na Prištinu da ukine štetne takse na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji, kako bi dijalog, s ciljem pronalaženja kompromisnog, obostrano prihvatljivog rješenja mogao da bude nastavljen.

Vučić u čestitki napominje da su "Srbija i SAD iskovale prijateljstvo boreći se zajedno protiv nepravde u dva svjetska rata", te da između njih postoje jake istorijske veze.

On je podsjetio da se ove godine obilježava 75 godina od operacije "Halijard", kada su vanvremenskom solidarnošću i čovječnošću, koje je pokazao hrabri narod male Srbije, u jednoj od najvećih akcija te vrste u Drugom svjetskom ratu, spaseni životi više od 500 američkih i savezničkih vazduhoplovaca.

- Prijateljstvo, međutim, nije nešto što je dato jednom zauvek, treba ga čuvati i neprestano negovati. Zato želim da potvrdim svoju čvrstu volju da doprinesem razvoju političkog dijaloga i jačanju ekonomske saradnje naših zemalja - istakao je Vučić.

On je u pismu podsjetio na riječi naučnika Nikole Tesle, rođenog Srbina, stanovnika Amerike, koji je zadužio cijeli svijet, a koji je rekao - "Neka budućnost kaže istinu, procijenite svakog čoveka prema njegovom radu i zaslugama. Sadašnjost je njihova, ali budućnost je moja, za koju sam tako naporno radio".

Vučić je poželio Trampu najbolje želje za dobro zdravlje i ličnu sreću, kao i mnogo uspjeha na odgovornoj dužnosti, na dobrobit njegove zemlje i građana.

- Želeći Vam da rođendan proslavite u miru, uz srdačne pozdrave, primite, ekselencijo, izraze mog posebnog uvažavanja - navodi se u čestitki predsjednika Srbije.