X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
14/06/2019 |  11:36 | Izvor: RTS

Apostolova: Najbolje rješenje za nastavak dijaloga ukidanje takse

Izvještaj o napretku Kosova potvrđuje njegovu evropsku perspektivu, ali i pokazuje da nema prečica na putu do EU, rekla je šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova i dodala da je čaša do pola puna, te da je za nastavak reformi potrebna snažna politička volja Skupštine i Vlade.
Natalija Apostolova (foto:xinhuanet.com) -
Natalija Apostolova (foto:xinhuanet.com)

Govoreći o protivljenju lokalnih organa Dečana da vrate zemlju manastiru Visoki Dečani, Apostovala je u emisiji "Razgovor na RTK2" rekla da se već tri godine ne sprovodi odluka Ustavnog suda.

- To nas brine - dodala je Apostolova i najavila da EU neće odustati od namjere da se ova odluka suda sprovede.

Apostolova smatra da dijalog nije suspendovan ali je svakako u problemu i sada se pokušava naći izlaz iz ove situacije kako bi se strane vratlie za pregovarački sto.

- Najbolje rješenje da Vlada Kosova ukine taksu, jer njom ona krši sporazum Cefta i SSP. Da bi se nastavio dijalog mora doći do povlačenja takse i da ima političke volje da se dođe do obostrano prihvatljivog rješenja - istakla je Apostolova.

Angažovanje Njemačke i Francuske, Apostolova vidi kao podršku nastavka dijaloga i ona je kako kaže dobrodošla ukoliko će dati rješenje.

- Uključivanje ovih država pokazuje dobru volju zemalja članica EU da brinu za Kosovo i žele da ono što preij krene naprijed - podvukla je Apostolova i navela da je sigurna da će se diskusija nastaviti i da će rezultat toga biti sveobuhvatni sporazum.

Komentarišući najave najviših zvaničnika Kosova da neće dozvoliti formirnje ZSO, Natalija Aposolova je rekla da je nemoguće eliminisati ono što je dogovoreno u procesu dijaloga i dodala da obje strane imaju obavezu da sprovedu odredbe ovog međunarodnog sporazuma.

Apostolova smatra da bi konačni dogovor trebalo da bude sveobuhvatan i pravnoobavezujući za obje strane, odnosno da on obuhvati sva otvorena pitanja Kosova i Srbije.

- Važno je da kosovska delegacija već radi na tome i pogrešna je percepcija da će sporazum predložiti posrednik, već bi kako kaže obej strane trebalo to da urade. Kada dođe vrijeme Kosovo bi trebalo da bude spremno da predstavi svoj stav o konačnom sporazumu - zaključila je šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova.