latinica  ћирилица
14/06/2019 |  12:15 | Autor: SRNA

Sutra obilježavanje 76 godina od Bitke na Sutjesci

U Nacionalnom parku Sutjeska na Tjentištu sutra će biti obilježeno 76 godina od Bitke na Sutjesci u kojoj je poginulo više od 7.000 boraca Narodnooslobodilačkog pokreta.
Tjentište -
Tjentište

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je danas novinarima u Banjaluci da je namjera snaga Osovine 1943. godine bila da opkole i unište glavninu partizanskih jedinica na granici BiH i Crne Gore.

- Iako su partizanske snage bile opkoljene i pretrpjele ogromne gubitke uspjele su se izvući iz njemačkog obruča. Heroji tog vremena ne smiju i neće biti zaboravljeni - naglasio je Milunović.

Programom obilježavanja predviđeno je da u 11.00 časova budu položeni vijenci kod Spomen kosturnice - Centralni spomenik narodnim herojima.

U 11.30 časova planirano je obraćanje zvaničnika, a u 11.45 časova umjetnički program.

Bitka na Sutjesci ili Peta neprijateljska ofanziva naziv je koji je u jugoslovenskoj istoriografiji odomaćen za operacije kodnog naziva "Švarc" /Crno/ njemačkih trupa u proljeće 1943. godine.

Bila je to najveća bitka koju su partizanske snage vodile u Drugom svjetskom ratu.

Protiv 120.000 njemačkih, italijanskih, bugarskih snaga i ustaških jedinica iz Nezavisne Države Hrvatske, uz podršku 300 aviona, borbu je vodilo 20.000 partizana, sa kojima je bio Vrhovni štab i Centralna bolnica sa 3.000 ranjenika.

Borbe su počele 15. maja, koncentričnim nastupanjem protiv glavnine snaga Narodnooslobodilačke vojske Јugoslavije /NOVЈ/ na prostoru Sandžaka i sjeverne Crne Gore, a završile se 15. juna 1943. godine na Tjentištu probojem partizanskih snaga, njihovim izvlačenjem iz obruča i nastavkom pokreta prema jugoistočnoj Bosni.

U ovim borbama poginulo je više od 7.000 boraca Narodnooslobodilačkog pokreta iz svih krajeva Јugoslavije.