X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
14/06/2019 |  12:21 ⇒ 12:31 | Izvor: RTRS

Banjaluka: Počela izgradnja vodovoda za Rekavice

Izgradnja vovodova za Rekavice, vrijednog više od 410.000 KM, počela je danas, u okviru ovogodišnjeg, velikog plana za poboljšanje vodosnabdijevanje u ruralnim područjima Grada Banjaluka.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je prisustvovao početku radova, naglasio je da stanovništvo ovog kraja već dugi niz godina ima hronične probleme sa vodosnabdijevanjem, zbog čega je bila neophodna izgradnja ovog sistema.

- U ljetnjem periodu dolazi do značajnog pada pritiska u dijelovima mreže, pa naselja u višim zonama ostaju bez napajanja ili je isporučena količina vode neznatna. Nadamo se da će u toku ovog ljeta posao biti gotov i da ćemo konačno riješiti veliki problem ovog kraja – naglasio je Radojičić.

Izgradnja ovog vodova bila je planirana još prošle godine, ali je projekt morao biti odgođen zbog nedostatka zainteresovanih izvođača.

Prema projektu, problem napajanja Rekavica biće riješen izgradnjom novog dovodnog, potisnog i dijela novog distributivnog cjevovoda, pumpnih stanica i rezervoara. Pored toga, postojeća distributivna mreža na dijelu koji ima problem u vodosnabdijevanju biće prespojena na novi sistem.

Ulaganje u Rekavice je samo mali dio ambioniznih planova za trajno rješavanje snadbijevanja vodom rururalnih i prigradskih područja. U okviru ovog plana, prošle godine je izgrađeno 19 manjih vodovoda, a ove godine se očekuje i veliko ulaganje od 7,8 miliona KM za nastavak realizacije projekta "Crno vrelo", koje treba da vodu dovede do 20.000 potrošača sa rubnih dijelova Banjaluke i Prijedora.

Izvođač radova na izgradnji vodovoda u Rekavicama je preduzeće Niskogradnja, a radovi bi trebali biti završeni u roku od 180 dana.