latinica  ћирилица
14/06/2019 |  12:55 | Autor: SRNA

Vučić: Posjeta Makrona potvrda dobrih odnosa

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da predstojeću posjetu francuskog predsjednika Emanuela Makrona Srbiji doživljava kao potvrdu dobrih i sadržajnih bilateralnih odnosa.
Aleksandar Vučić (Foto:Tanjug:/Dimitrije Gol) -
Aleksandar Vučić (Foto:Tanjug:/Dimitrije Gol)

Vučić je u razgovoru sa francuskim parlamentarcima iz redova "Republika u pokretu" Žakom Marom i Lilijan Tangi izrazio zadovoljstvo što Makron dolazi u posjetu u godini u kojoj Srbija i Francuska obilježavaju 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

On je istakao da je posljednjih godina intenziviran politički dijalog i da je vidljivo snaženje ekonomske saradnje, navodeći da više od 100 francuskih kompanija posluje u Srbiji, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

Vučić je francuske parlamentarce upoznao o razlozima zastoja u dijalogu Beograda i Prištine.

On je istakao da je Srbija potpuno posvećena dijalogu, koji se vodi uz posredovanje EU, sa ciljem postizanja kompromisnog, obostrano prihvatljivog rješenja.

- Da bi se dijalog nastavio, neophodno je da Priština ukine takse na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji - ponovio je Vučić.

On je zahvalio Makronu što je sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel inicirao sastanak u Berlinu, odnosno u Parizu, kao podršku dijalogu i pronalaženju rješenja za pitanje Kosova i Metohije, a samim tim i stabilnosti u regionu.

Vučić je izrazio zahvalnost Francuskoj za razumijevanje stavova Srbije, kao i za podršku na evropskom putu.

Francuski parlamentarci su rekli da je cilj njihove posjete da u Francuskoj i u EU pobude veći interes za zapadni Balkan, kao i da pomognu uspostavljanju evropskih vrijednosti i standarda u regionu, posebno kad je riječ o vladavini prava i medijskim slobodama.

Oni su Vučiću predstavili svoj prijedlog da se u okviru berlinskog procesa povede i dijalog među parlamentima iz regiona.