latinica  ћирилица
14/06/2019 |  13:29 ⇒ 13:36 | Autor: SRNA

Šeranić: Omogućiti zdravije stilove života

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je danas u Sarajevu da Akcioni plan za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti u Srpskoj za period od 2019. do 2026. godine sadrži jasne smjernice šta treba raditi da bi bilo omogućeno praktikovanje zdravijeg stila života.
Alen Šeranić - Foto: SRNA
Alen ŠeranićFoto: SRNA

On je istakao da je Ministarstvo sa svojim partnerima iz oblasti zdravstva u Republici Srpskoj učinilo velike korake ka stvaranju održivih sistema koji će biti osnovne poluge realizacije Akcionog plana.

Šeranić je naglasio da je istraživanje kvaliteta brze hrane pokazalo da sadrži visok nivo soli i transmasti.

- Moramo različičitim mjerama omogućiti da ono što nam je najdostupnije, a to je takozvana ulična hrana, učinimo što zdravijim - rekao je Šeranić novinarima u pauzi završne konferencije projekta "Јačanje i unapređivanje modernih i održivih javnozdravstvenih strategija, kapaciteta i usluga za poboljšanje zdravlja stanovništva u BiH".

Šeranić je naveo da su tokom realizacije ovog projekta edukovana 1.354 zdravstvena radnika u Republici Srpskoj, od kojih 500 doktora porodične medicine i 853 medicinske sestre, koji je sertifikovala Svjetska zdravstvena organizacija za prevenciju bolesti.

On je rekao da je urađeno i sedam vodiča koji su ažurirani u skladu sa najnovijom praksom u svijetu, u odnose se na liječenje arterijske hipertenzije, snižavanje masnoće u krvi, promociju odvikavanja od pušenja, ali i prevenciju gojaznosti.

- Urađena je i inicijativa standardizacije ishrane u vrtićima, što želimo da proširimo i na škole - rekao je Šeranić i dodao da je u posljednje četiri godine Ministarstvo zajedno sa kolegama iz drugih organizacija radilo na dvadesetak zakona koji su u vezi sa zdravljem.

Šeranić kaže da se pokušava i kroz druge zakonske akte reagovati kako bi se obezbijedilo što zdravija okolina.

Na današnjoj završnoj konferencije projekta "Јačanje i unapređivanje modernih i održivih javnozdravstvenih strategija, kapaciteta i usluga za poboljšanje zdravlja stanovništva u BiH" predstavljeni su rezultati koji su postignuti u okviru ovog projekta koji je izrađen i podržan u saradnji Svjetske zdravstvene organizacije, Vlade Švajcarske i domaćih partnera, a sproveden je od 2013. do 2019. godine.

Direktor Odjeljenja za nezarazne bolesti i promociju zdravlja tokom života u Regionalnoj kancelariji Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Bente Mikelsen istakla je da je Akcioni plan za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti za period od 2019. do 2026. godine u harmoniji sa regionalnim i evropskim planovima.

Ona je naglasila da predstoji još dosta aktivnosti na poboljšanju zdravlja svih stanovnika u BiH, ali da je potrebno da se fokus stavi na prevenciju nezaraznih bolesti.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar istakao je da je cilj ovih aktivnosti smanjenje broja oboljelih i smrtnih slučajeva od nezaraznih bolesti.

Koordinator za zdravstveni program švajcarske Ambasade u BiH Maja Zarić naglasila je da je potrebno da se više promoviše zdravlja.

Ona je istakla da švajcarska Vlada u BiH investira u reformu zdravstva jer je to nije trošak, već ulaganje u zdravlje stanovništva i stvaranje zdravijeg okruženja.