latinica  ћирилица
14/06/2019 |  13:31 ⇒ 13:46 | Autor: SRNA

Ćosić: Ozbiljan priliv migranata

Načelnik Policijske uprave Bijeljina Žarko Ćosić upozorio je da je na području ovog grada evidentiran ozbiljan priliv migranata, navodeći da ih je do polovine godine registrovano 718, a u istom periodu lani 38.
Žarko Ćosić, načelnik PU Bijeljina - Foto: nezavisne novine
Žarko Ćosić, načelnik PU BijeljinaFoto: nezavisne novine

Ćosić je rekao novinarima da je samo za 13 dana juna ove godine evidentirano 14 ilegalnih migranata muškog pola iz Pakistana.

Prema njegovim riječima, od pronađenih 718 migranata od 1. januara do 13. juna 27 je kod sebe imalo nešto od dokumentacije.

Ćosić kaže da je među njima 710 muškaraca, 46 maloljetnika, četvoro djece do sedam godina i osam žena.

On je dodao da su migranti najčešće porijeklom iz Pakistana, njih 449, Avganistana 69, Iraka 27, Irana 26, Sirije 19 i Alžira njih petoro.

Ćosić je rekao da nadležnim tužilaštvima u ovom periodu nije podnesen nijedan izvještaj o krijumčarenju ljudi.

On je ukazao da se u ljetnom periodu može očekivati veći priliv migranata, što bi moglo rezultirati novim i ozbiljnim problemima. 

- Hrvatska je objavila da oni prenose bolest crvenu kugu i na sve načine će spriječiti da prolaze kroz Hrvatsku, ali taj priliv, koji ide prema nama, bi mogao stvoriti znatne probleme - rekao je Ćosić.

On je napomenuo da, iako je migrantima krajnji cilj da preko Hrvatske i Slovenije dođu u neku od zemalja zapadne Evrope, ipak, ako ne prođu tamo - ostaju ovdje.

Ćosić navodi da Republika Srpska nema uslove da otvara centre za migrante tako za sada oni idu gdje žele, u Veliku Kladušu i Bihać, gdje su, kako kaže, evidentirana brojna krivična djela koja su počinili. 

- Tamo je velika uznemirenost javnosti zbog velikog priliva migranata, što iziskuje i proglašenje vanrednog stanja, što bi izazvalo lančanu reakciju. Ako oni proglase vanredno stanje i zabrane dolazak u svoj kanton, na šta imaju pravo, onda bi i susjedni kanton mogao da uradi isto, pa bismo i mi imali problem - kaže Ćosić.

On ističe da se na području Bijeljine prema migrantima postupa humano i pomaže im se da prođu do svog odredišta. 

- Naše je da im pomognemo i to sada radimo u saradnji sa Crvenim krstom, dobijaju lanč-pakete, inspektori za strance ih evidentiraju i daju potvrde o kretanju i oni nastavljaju put u željenom pravcu - rekao je Ćosić.

On je dodao da je u BiH, od početka godine, ušlo oko 8.500 migranata, koje su evidentirale policijske agencije i pogranična policija.