latinica  ћирилица
14/06/2019 |  15:26 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Kineski ambasador na Fakultetu za bezbjednost

Ambasador Narodne Republike Kine Đi Ping održao je na Fakultetu bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci predavanje "Kineski razvoj i inicijativa: pojas i put".

Projekat "Novi put svile" zahvata preko 60 zemalja svijeta, i takozvani Evropski krak, 17 plus jedan, u koji je uključen i Balkan.

Pored ekonomske, najavljeno je i jačanje kulturne i obrazovne saradnje.

U odnosu na period od prije pet godina, kineske investicije su udesetostručene u Srbiji, u Crnoj Gori su iste, a u BiH bilježe mali rast.

U Srpskoj je realizovana izgradnja TE Stanari i započeta izgradnja nove dobojske bolnice.

Kina na ovim prostorima nema geopolitičku prošlosti, što je velika prednost, smatra dekan Fakulteta bebjednosnih nauka Predrag Ćeranić.

- Interesantno je da jedna velika ekonomska sila dolazi bez vojne pratnje, vojne moći. Mir, koegzistencija i razvoj, su poruke koje Kina upravo upućuje - rekao je Ćeranić.

Kineski ambasador zahvalan je zbog povjerenja u kineske kompanije i pored određenih osporavanja Evropske unije.

- Mogu da kažem da sam zadovoljan okruženjem i ulaganjima u Srpsku, iako postoje određeni problemi s Evropom. Ali mi smo u toku konsultacija i to ćemo riješiti - naglasio je Đi Ping.

Strah Njemačke da će Kina svojom ekonomskom politikom razbiti Evropsku uniju, smatra Ćeranić, dolazi od činjenice da bi Kina završetkom projekta "Novi pojas i pojasni put" mogla da postane globalna ekonomska sila, jer će njihova kvalitetna i povoljna roba na evropsko tržište stizati za tri, umjesto za sedam dana.

- Kina vodi jednu politiku u kojoj ne razlikuje zemlje, čak dosta ulaže u Srbiju ali i u Albaniju, čije politike ne podržava. Kina je zemlja koja nije priznala Kosovo - dodaje Ćeranić.

Јačanje saradnje cilj je banjalučkog Univerziteta. Sa Kinom su do sada potpisali četiri sporazuma o razmjeni nastavnog osoblja i studenata.

Stalnom jačanju odnosa doprinosi i Konfucijev Institut u Banjaluci.

Da je Republika Srpska prepoznala prijateljske poruke Kine, govori i odluka Vlade da se u osnovnim školama uči kineski jezik.