latinica  ћирилица
14/06/2019 |  15:53 ⇒ 19:47 | Autor: RTRS

Saradnja Republike Srpske i AP Vojvodine na izuzetnom visokom nivou

Saradnja Republike Srpske i Autonomne Pokrajine Vojvodine je na izuzetnom visokom nivou, a biće i dodatno intenzivirana, zaključeno je tokom sastanaka najviših zvaničnika Srpske, predsjednice Željke Cvijanović i premijera Radovana Viškovića, sa delegacijom sjeverne srpske pokrajine.

Današnja posjeta imala je i humanitarni karakter - telentovanoj djeci iz socijalno ugroženih porodica, Vlada Vojvodine u saradnji sa Fondacijom Privrednik, poklonila je 10 računara.

Predsjednica Cvijanović i potpredsjednik Vlade Vojvodine, Đorđe Milićević, razgovarali su o jačanju ekonomskih i kulturnih veza Srpske i Vojvodine, zajedničkom djelovanju na razvoju privrede i turizma, kao i mogućnostima za intenzivnije regionalno povezivanje i zajedničkim nastupima na međunarodnim manifestacijama.

Da je privredna saradnja Srpske i Vojvodine veoma dobra, zaključeno i je tokom sastanka delegacije Vojvodine sa premijerom Radovanom Viškovićem, a najavljene su i konkretne zajedničke aktivnosti.

- Planiramo i jedan novi poslovni forum, koji će se desiti u Republici Srpskoj, tokom jeseni. Planiramo i promociju turističke ponude AP Vojvodine i Srbije u Trebinju u Hercegovini, takođe tokom jeseni - pojasnio je Đorđe Milićević, potpredsjednik Vlade AP Vojvodina.

Milićević dodaje da je u planu i održavanje zajedničke sjednice dvije vlade.

A dobar primjer dosadašnje saradnje je osnivanje Dobrotvornog udruženja Privrednik Republike Srpske, po ugledu na Srpsko privredno društvo Privrednik iz Novog Sada.

Danas i prva konkretna aktivnost – 10 uspješnih i talentovanih učenika, zahvaljujući donaciji Vlade Vojvodine, dobilo je laptop računare, a još jedan donirali su domaći privrednici.

Nikolina Stanar iz Oštre Luke, učenica 3. razreda Elektrotehničke škole u Prijedoru, ističe da joj ovaj poklon mnogo znači, te da joj je veoma drago da se neko konačno sjetio da nagradi i učenike koji se trude i postižu dobre rezultate.

- Postoji intencija u okviru integracije srpskog etničkog prostora kroz nauku, tehnologiju, obrazovanje, saradnju u privredi, a svakako ovo je jedna od aktivnosti u tom pravcu - istakao je Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko pbrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Cilj fondacije Privrednik jeste školovanje talentovanih i uspješnih učenika, slabijeg imovnog stanja. Trenutno je u toku konkurs za prvu generaciju stipendista, koji je otvoren do 28. juna.

Goran Račić, predsjednik dobrotvornog društva Privrednik Republike Srpske, uputio je poziv da se prijave svima koji ispunjavaju uslov, ato je prosjek iznad 4,8 u srednjim školama, i iznad 9 na fakultetima.

U Privredniku kažu da im je cilj da postanu drugi najpoželjniji davalac stipendija u Srpskoj, odmah nakon Fonda dr Milan Јelić.

Očekuju da će u narednoj školskoj godini imati između 60 i 100 stipendista.

Pomoć u radu obećana im je i od vlada Srpske i Vojvodine.