latinica  ћирилица
14/06/2019 |  16:00 ⇒ 17:38 | Autor: RTRS

Trivićeva i Đi Ping-sporazum o obezbjeđivanju nastavnika kineskog jezika (FOTO)

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i ambasador Kine u BiH Đi Ping potpisali su sporazum o obezbjeđivanju nastavnika kineskog jezika.

Trivićeva i abasador Đi Ping istakli su nakon sastanka da je ovo novi početak saradnje i oblasti obrazovanja između Narodne Republike Kine i Republike Srpske.

- Ovo je nastavak saradnje sa Narodnom Republikom Kinom, koju smo imali i putem Konfucijevog instituta, i to je jedan od načina da širimo naše kulturološke veze u smislu izučavanja kineskog jezika - rekla je ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić.

- Do sada se kineski jezik fakultativno izučavo u četiri osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj, a od naredne školske godine počinje i zvanično fakultativna nastava kinsekog jezika u gimnazijama u Banjaluci i Doboju, kao i u tri osnovne škole - naglasila je Trivićeva.

Sporazum o obezbjeđivanju nastavnika kineskog jezika (Foto: RTRS)

Ambasador Kine u BiH Đi Ping, istako je da je u proteklih nekoliko godina učinjeno mnogo na uspostavljaljanju dobrih odosa između Kine i Republike Srpske, i naglasio da je upravo zbog toga neophodno da djeca u Republici Srpskoj izučavaju kineski jezik, a zatim da nastave da ga izučavaju tokom studiranja.

Na sastanku je zaključeno da je učenje kineskog jezika važno ne samo za zapošljavanje već i jačanje kulturne razmjene između Republike Srpske i Narodne Republike Kine.