latinica  ћирилица
14/06/2019 |  16:43 ⇒ 18:35 | Autor: klix.ba

Bihaćka policija u dvije kuće pronašla blizu 300 migranata (VIDEO)

Ukupno 282 migranta pronađena su u dvije porodične kuće u Bihaću tokom današnje akcije MUP-a Unsko-sanskog kantona i i Kantonalne uprave za inpekcijske poslove. Svi migranti su prebačeni na lokalitet Vučjak gdje lokalne vlasti planiraju napraviti veliki migracioni centar.
Pronađeni migranti (Foto:RTV USK) -
Pronađeni migranti (Foto:RTV USK)

Prema riječima portparola MUP-a USK Aleta Šiljdedića tokom akcije su povrijeđena četiri policajca, jer su neki migranti pružali otpor prilikom "deložacije".

- U prvoj kući boravilo je 180 osoba, a u drugoj 102 migranta - rekao je Šiljdedić za Klix.ba.

Inspektori su zapečatili objekte gdje je boravilo blizu tri stotine migranata, a vlasnici kuća će biti sankcionisani. Već sutra se nastavljaju iste aktivnosti s obzirom da na području Unsko-sanskog kantona postoje stotine objekata gdje ilegalno borave migranti.

- To će trajati danima. Policija će prevoziti migrante do Vučjaka gdje su postavljeni šatori. Nadamo se da će se ubrzo zvanično oformiti kamp i da će zaštitarske agencije preuzeti osiguranje, jer mi ne možemo biti na svim lokacijama - dodao je Šiljdedić.

Ministar MUP-a Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić danas je potvrdio da su na Vučjaku osigurani šatori, voda, hrana i medicinska pomoć migrantima. Iz gradske organizacije Crvenog krsta potvrđen je maksimalni angažman i spremnost za prijem nekoliko stotina osoba na Vučjak.

Migranti su do Vučjaka prevezeni u autobusima i policijskim vozilima.

Prilikom pretresa kuća pronađen je veliki broj predmeta za koje se smatra da su korišteni u tučnjavama i drugim incidentima koji su zabilježeni proteklih dana.

Povezane vijesti:

Migranti u Bihaću napali policiju tokom pretresa kuće