latinica  ћирилица
14/06/2019 |  16:49 | Autor: SRNA

I dalje nepoznata sudbina 1.662 lica stradala u minulom ratu

Zamjenik predsjednika Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Veljko Lazić izjavio je da još nije poznata sudbina 1.662 lica stradala u minulom ratu.
Veljko Lazić - Foto: RTRS
Veljko LazićFoto: RTRS

Lazić kaže da je po završetku proteklog rata bila nepoznata sudbina 5.480 srpskih boraca i civila.

- I dalje tražimo posmrtne ostatke 1.662 lica, od kojih 600 boraca Vojske Republike Srpske, a 1.062 civila - rekao je Lazić koji je danas u Novom Gradu prisustvovao Izbornoj skupštini Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Prema njegovim riječima, ova organizacija ima svoje predstavnike u Institutu za nestala lica BiH, ali nisu zadovoljni radom te institucije.

Lazić je naveo da, prema podacima ove organizacije, 2012. godine više od 5.500 poginulih boraca nije bilo odlikovano.

- Svake godine, u saradnji sa predsjednikom Srpske, dodjeljuju se posthumna odlikovanja za poginule borce. Do sada je odlikovano 1.288 poginulih boraca - rekao je Lazić.

Lazić kaže da je jedan od prioritetnih zadataka Organizacije zapošljavanje djece poginulih boraca.

- Na početku 2012. godine na Birou za zapošljavanje bilo je 3.687 djece poginulih boraca, a danas ih je 990. Ove godine planirano je da bude zaposleno 240 djece zapošljavanjem kod poslodavaca, samozapošljavanjem i odrađivanjem pripravničkog staža - precizirao je Lazić.

On je naveo da je, prema prvoj uredbi Vlade Republike Srpske, stambeno zbrinuto 8.277 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije dodjelom stambenih jedinica ili nepovratnih novčanih sredstava.

Prema podacima iz 2015. godine, 750 do 800 porodica još nije ostvarilo svoje pravo.

Na današnjoj Izbornoj skupštini za predsjednika Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila ponovo je izabrana Marija Lajšić.

Prije sjednice, članovi Skupštine položili su vijenac kod centralnog spomen- obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske, a zatim su posjetili spomen-sobu.