latinica  ћирилица
14/06/2019 |  20:43 ⇒ 22:01 | Autor: klix.ba

Dok policajci izmještaju migrante iz okoline Bire, oni se vraćaju sa Vučjaka (FOTO/VIDEO)

Pripadnici MUP-a USK nastavili su akciju prebacivanja migranata iz privatnih i improvizovanih smještaja iz Bihaća na lokaciju Vučjaka. Dok pripremaju transport migranata iz šatorskog naselja kod "Bire", migranti koji su ranije prebačeni, pješke se vraćaju sa Vučjaka ka Bihaću.
Dok policajci izmještaju migrante iz okoline Bire, oni se vraćaju s Vučjaka ka Bihaću - Foto: klix.ba
Dok policajci izmještaju migrante iz okoline Bire, oni se vraćaju s Vučjaka ka BihaćuFoto: klix.ba

Na fotografijama koje su objavili mještani koji žive u blizini Vučjaka, vidi se grupa migranata koja pješke ide kroz livade ka Bihaću. Prema njihovim informacijama, neki su se već vratili u grad sami.

Lokacija Vučjaka nije ograđena, a MUP USK nema dovoljno policijskih službenika da osiguraju sve lokacije. Građani strahuju da će se migranti početi masovno vraćati nazad.

U međuvremenu jake policijske snage nalaze se ispred "Bire" gdje izmještaju ilegalno šatorsko naselje. Do sada su prevezena četiri autobusa migranata, a akcija još traje.

Akcija MUP-a USK (Foto: Dnevni avaz)

S druge strane, oglasile su se Ujedinjene nacije koje su apelovale na vlasti USK da odmah obustave prevoz migranata iz ove lokacije i omoguće povratak već prebačenih, jer nisu stečeni uslovi za život ljudi na tom mjestu s obzirom da nema sanitarnog čvora, pitke vode, struje, ni smještaja po međunarodnim standardima i humanitarnom pravu.

Tokom dana pronađeno je i prevezeno blizu 300 migranta, a zapečaćena je jedan kuća u kojoj je bilo smješteno 180 migranata. Prilikom racije povrijeđena su četiri policajca, a uhapšena su tri migranta.