latinica  ћирилица
14/06/2019 |  21:11 ⇒ 22:22 | Autor: SRNA

Akademija povodom 20 godina od bitke na Košarama

Nije mrtav borac onaj koji je poginuo, nego onaj koji je zaboravljen, a junaci sa Košara nisu, niti smiju da budu zaboravljeni, poručio je večeras jedan od učesnika ove bitke Vladimir Ilić na svečanoj akademiji u Beogradu povodom obilježavanja 20 godina od bitke na Košarama.
Akademija povodom 20 godina od bitke na Košarama - Foto: TANЈUG
Akademija povodom 20 godina od bitke na KošaramaFoto: TANЈUG

Svjedočenjima preživjelih, citatima iz pisama nekih od 108 poginulih pripadnika Vojske Јugoslavije, koji su branili državnu granicu od albanskih snaga tokom NATO agresije, kao i dramsko-dokumentarnim izvođenjem, na akademiji u Sava centru predstavljen je sav užas kroz koji su prolazili vojnici.

Ilić se prisjetio napada koji je počeo u zoru i trajao cijeli dan, ističući da je najteže bilo kada su njegovi saborci stradali u borbama.

On kaže da su im jedini oslonac na nepoznatom terenu bili obučenost i znanje.

- Zadivljujuće je kako smo postupali svi kao jedan, a starješina uvek prvi - rekao je Ilić koji je bio pripadnik Petog bataljona vojne policije.

Vidoje Kovačević, komandant borbene grupe 63. padobranske brigade u penziji, istakao je da su Košare primjer kako vojničko umijeće, snaga i jedinstvo, a iznad svega moral, mogu da nadjačaju brojnijeg neprijatelja.

- Nama veteranima je posebno drago što država u posljednjih nekoliko godina čuva sjećanje na bitke i time ukazuje poštovanje veteranima - rekao je Kovačević.

Osim učesnika bitke na Košarama, članova njihovih porodica i porodica stradalih, svečanoj akademiji prisustvovao je i državni vrh sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem na čelu, kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i druge zvanice.

U sali su u jednom dijelu ostavljene prazne stolice sa imenima i prezimenima poginulih u bici na Košarama.

Bitka na Košarama - simbol odbrane državne granice Srbije trajala je od 9. aprila do 14. juna 1999. godine.

U ovoj bici, jednoj od najtežih u novijoj istoriji, poginulo je 108 pripadnika Vojske Јugoslavije braneći državnu granicu od albanskih snaga. Među poginulima je i 50 mladića na odsluženju vojnog roka.