latinica  ћирилица
15/06/2019 |  08:41 ⇒ 21:03 | Autor: TANЈUG

Haškim osuđenicima iz Srbije najteže u zatvorima u Estoniji

Srbija će na Savjetu bezbjednosti, 17. jula, ponovo pokrenuti inicijativu da državljani Srbije osuđeni u Haškim tribunalom, a nalaze se na odsluženju kazne u drugim zemljama, robiju dosluže u domovini, potvrdila je ministarka pravde Srbije Nela Kuburović.
Haški tribunal (Foto: Flickr) -
Haški tribunal (Foto: Flickr)

– Od trenutka donošenja odluke da u državama bivše Јugoslavije nema uslova za izdržavanje kazne prošlo je 25 godina i od tada smo postigli veliki napredak kada je riječ o sistemu za idržavanje krivičnih sankcija. Ako od pojedinih zemalja dobijamo zahtjeve da osobe srpskog porijekla, koje izdržavaju kaznu u njihovim zatvorima, budu prebačene ovdje, pošto ispunjavamo uslove, ne znam zašto se to ne bi moglo primijeniti i na haške osuđenike – kaže Kuburovićeva za Novosti.

Prema riječima ministarke, osim pritužbi osuđenih na tretman u Estoniji, do sada nije bilo primjedaba srpskih zatvorenika iz drugih zemalja.

Pozivajući se na nezvanična saznanja, Novosti pišu da Estonci prave ozbiljne probleme kad god srpski predstavnici razgovaraju sa njima o uslovima boravka Milana Martića, Dragomira Miloševića i Milana Lukića u zatvoru ili kada se obrate sudu u Hagu sa konkretnim zamerkama.

Predrag Milovančević, advokat Milana Martića kaže da je svaka država obavezna da vodi računa o ljudskim pravima svojih državljana, pa i kada su u zatvoru i dodaje da su Martić i Dragomir Milošević godinama u tom zatvoru i nisu napravili nijedan incident.

Novosti podsjećaju da su ranije pisali o odnosu zatvorske uprave prema srpskim zatvorenicima u Tartuu, koji je vrlo bahat i surov. Imaju izuzetno lošu zdravstvenu zaštitu. Kod ljekara ih vode vezane i u kavezu, dok ih pregledaju vezane su im ruke i noge. Pošto ne znaju estonski jezik, ne mogu da kažu doktoru kakve probleme imaju, a prevodioca nemaju.

Za svaki nesporazum šalju ih za kaznu u samicu. Tortura ide do te mjere da Estoncima, koji ne vole Ruse, smeta čak i to što srpski jezik, kojim trojica zatvorenika pričaju, liči na ruski, pa se i zbog toga prema njima neprijateljski odnose.