X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
15/06/2019 |  08:54 | Izvor: SRNA

Vučić čestitao rođendan Si Đinpingu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je predsjedniku Kine Si Đinpingu rođendan, izrazivši podršku nastojanju Kine da gradi pravedniji svjetski poredak.
Aleksandar Vučić i Si Đinping (foto:telegraf.rs) -
Aleksandar Vučić i Si Đinping (foto:telegraf.rs)

Uz najbolje želje, Vučić je poželio kineskom predsjedniku dobro zdravlje i ličnu sreću, kao i mnogo uspjeha na odgovornoj dužnosti, na dobrobit prijateljske Kine i svih njenih građana.

On je dodao da će Srbija, vjerujući u ideale ravnopravnosti i solidarnosti, uvijek biti podrška nastojanju Kine da, uz poštovanje međunarodnog prava i načela jednakosti svih zemalja, bez obzira na njihovu veličinu, društveno i ekonomsko uređenje, istorijsko nasljeđe ili stepen razvoja, gradi pravedniji svjetski poredak.

Vučić je naveo da Si Đinping, zahvaljujući tome, kao i svesrdnom zalaganju za mir i stabilnost, uživa veliko poštovanje, ne samo u Kini, već i daleko van njenih granica, gdje god se poštuju istinsko slobodarstvo i nezavisnost.

On je rekao da Srbija Si Đinpingu, kao dragom prijatelju, duguje veliku zahvalnost za stalan napredak bilateralne saradnje u svim oblastima, a posebno za intenzivan politički dijalog i plodonosnu ekonomsku saradnju.

Uz trajnu zahvalnost za iskrenu podršku Kine teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i dosljednom stavu o pitanjima od suštinskog državnog i nacionalnog interesa, Vučić je potvrdio nepromjenjivu poziciju Srbije u podršci politici jedne Kine.

- Uz veliku radost što ću imati čast da Vam ponovo poželim dobrodošlicu u Srbiji, primite, ekselencijo, srdačne pozdrave i izraze mog dubokog uvažavanja - navodi se u čestitki Vučića.

On je izrazio poštovanje za požrtvovani rad Si Đinpionga, sa uvjerenjem da će Kina, uz mudrost i odvažnost i njegovo liderstvo nastaviti da dostiže impresivne ciljeve i niže nove uspjehe u svim oblastima, kako na unutrašnjem, tako i na međunarodnom planu, posebno u ovoj godini kada Kina obilježava 70. godišnjicu osnivanja.

Vučić je zahvalio kineskom predsjedniku za srdačno gostoprimstvo, koje mu je ukazao tokom Drugog foruma za međunarodnu saradnju "Pojas i put", a posebno za čast da bude među trojicom lidera, koji su imali završnu riječ na tom eminentnom skupu.

- Vaša inicijativa "Pojas i put" će, kroz povezivanje Kine sa zemljama na novom Putu svile, kao i njihovo međusobno povezivanje, učiniti da svet bude bogatiji i zato Vam zahvaljujem na tome što je Srbija deo tog najvećeg razvojnog projekta u savremenom svetu", istakao je Vučić.