latinica  ћирилица
15/06/2019 |  10:36 | Autor: SRNA

Rohani: Teheran ne može jednostrano poštovati sporazum

Iran će nastaviti sa smanjenjem obima poštovanja obaveza iz nuklearnog sporazuma ukoliko druge potpisnice ne iskažu pozitivne signale, rekao je danas iranski predsjednik Hasan Rohani tokom sastanka sa ruskim, kineskim i liderima drugih azijskih država u Dušanbeu.

- Očigledno je da Iran ne može jednostrano poštovati sporazum. Neophodno je da sve strane u sporazumu daju svoj doprinos u obnovi dogovora - naglasio je Rohani, dodajući da Teheran treba da vidi "pozitivne signale" od ostalih potpisnica sporazuma - Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

On nije precizirao koje postupke će Iran preduzeti ili koje pozitivne signale Teheran želi da vidi.

Iran je prestao da poštuje obaveze iz sporazuma postignutog 2015. godine sa svjetskim silama, godinu dana nakon što su se SAD jednostrano povukle iz dogovora i potom su pooštrile sankcije Teheranu.

Teheran je prošlog mjeseca saopštio da će početi sa obogaćenjem uranijuma na višem nivou, ukoliko svjetske sile u roku od 60 dana ne zaštite iransku ekonomiju od američkih sankcija.

Francuska i druge evropske potpisnice sporazuma izrazile su želju da očuvaju sporazum ali broje kompanije iz njihovih zemalja su otkazale ugovore sa Teheranom zbog finansijskog pritiska iz SAD.