latinica  ћирилица
15/06/2019 |  13:41 ⇒ 13:47 | Autor: SRNA

Paroh prištinski apelovao da raseljeni Srbi ne zaborave pretke

Pravoslavni sveštenik iz Prištine Saša Mitrović apelovao je danas da raseljeni Srbi ne zaboravljaju svoje pretke i da ne dozvole da srpsko groblje u Prištini i grobovi Srba, koji su tu sahranjeni, budu prepušteni zubu vremena.
Priština - sveštenik Saša Mitrović - Foto: SRNA
Priština - sveštenik Saša MitrovićFoto: SRNA

Paroh prištinski je zamolio ljude, čiji su preci sahranjeni na groblju u Prištini, da dođu i očiste groblje i na taj način spriječe da vrijeme učini svoje.

- Ne smemo dozvoliti da nadgrobni spomenici i spomen-obilježja naših predaka nestanu. Moramo ih održavati i na taj način ih učiniti vidljivim i čitljivim, ne samo danas, nego i u nekim budućim vremenima - rekao je Mitrović poslije parastosa koji je služio na Duhovske zadušnice.

Na prištinsko groblje danas je izašlo desetak Srba. Policije nije bilo, a nisu zabilježeni ni incidenti.

Ivana Stamenković, koja sada živi u Kosovskoj Mitrovici, a otac i brat su joj sahranjeni na prištinskom groblju, kaže da na Zadušnice obavezno dolazi da upali svijeće na grobovim svojih najbližih i da ne dozvoli da grobovi zarastu u trnje.

- Vidljivo je da groblje iz godine u godinu sve više zarasta i da će, ukoliko se ne "dozovemo pameti", najveće srpsko groblje na Kosovu i Metohiji nestati, jer će korov i rastinje usljed nemara učiniti svoje - rekla je Srni Stamenkovićeva.

Ona je apelovala da njeni sunarodnici smognu snage da se odvaže i bar na Zadušnicama izađu na groblja južno od Ibra, jer korov i rastinje ne prijete samo prištinskom, već i ostalima.

- Na nama je da održavanjem grobova očuvamo sopstveni identite da i mi mladi pokažemo i dokažemo da smo dostojni srpskog imena - istakla je Stamenkovićeva.