X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
15/06/2019 |  13:51 | Izvor: RTRS

Maričić na Samitu o reformi poreske uprave u Bečićima

Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske, učestvovao je danas na panelu „Reforma poreske uprave i borba protiv sive ekonomije“, u okviru osmog po redu „Samita guvernera, ministara finansija i direktora poreskih uprava regiona“, koji je održan od 13. do 15. juna u Bečićima u Crnoj Gori.
Maričić na Samitu o reformi poreske uprave u Bečićima - Foto: RTRS
Maričić na Samitu o reformi poreske uprave u BečićimaFoto: RTRS

Pored direktora Maričića, učesnici ovog panela bili su i direktori Poreske uprave Federacije BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH, zatim pomoćnik direktora Poreske uprave Srbije, te direktori poreskih uprava Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Albanije, i samoproglašenog Kosova, ali i regionalni poreski savjetnik Međunarodnog monetarnog fonda za Zapadni Balkan.

Učesnici su, u okviru ovog panela, govorili o više tema iz ove oblasti, pa je tako bilo riječi o reformi i modernizaciji poreskih uprava regiona, odnosno koji su to načini da jedni drugima pomognemo na tom putu reformi i modernizacije.

Takođe, bilo je riječi i o izazovima koje poreskim administracijama nameće četvrta industrijska revolucija, kao i o elektronskom prijavljivanju i naplati poreza, te mjerama za veću efikasnost poreskih uprava. Pored toga, prvi ljudi poreskih uprava regiona razgovarali su i o čvršćoj regionalnoj saradnji u borbi protiv sive ekonomije, značaju poreskih uprava za stabilizaciju javnih finansija, kao i o boljoj naplati javnih prihoda kao uslovu za smanjenje poreskog opterećenja.

Dotakli su se i značaja reformi javnih preduzeća za poreske uprave, zatim poreskog tretmana akciznih proizvoda, ali i danas neizbježne i veoma važne teme, a to je kako poboljšati odnos poreske administracije i poreskih obveznika, odnosno težiti edukaciji prije sankcija.

Govoreći o dostignućima Poreske uprave Srpske, direktor Maričić je rekao da je digitalizacija poslovnih procesa važna za poslovanje u današnjem vremenu, a sve sa ciljem jačanja usluga poreskim obveznicima i pojednostavljenja procedura. On je najavio da će do kraja godine biti omogućeno elektronsko podnošenje svih poreskih prijava, kao i funkcionisanje Elektronskog sandučeta, što je uz automatizaciju procesa slanja opomena za podnošenje poreskih prijava i opomena za plaćanje poreskih obaveza, veliki iskorak ove institucije na polju digitalizacije - navodi se u saopštenju Poreske uprave Republike Srpske.