latinica  ћирилица
15/06/2019 |  15:04 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Obilježeno 76 godina od Bitke na Sutjesci

U Dolini heroja na Tjentištu obilježeno je 76 godina od legendarne Bitke na Sutjesci. Istaknuto je da istinu o slavnoj antifašističkoj prošlosti treba prenositi na mlađe generacije kako se više nikad ne bi dozvolilo da zlo zavlada svijetom.

Na Tjentištu među brojnim poštovaocima Bitke na Sutjesci dvojica devedesetogodišnjaka, Splićanin Zdenko Duplančić, borac Prve proleterske brigade i tvorac grandioznog spomenika Bici na Sutjesci Miodrag Živković. Poručuju, tekovine antifašizma treba njegovati.

- Neprijatelj i naši izdajnici nisu uspjeli da nas slome ni u četvrtoj ni u petoj ofanzivi, a ni na Drvaru tako da smo uvijek kao pobjednici izašli - napominje Zdenko Duplančić, borac Prve proleterske brigade u Drugom svjetskom ratu.

 Preživjeli ističu bila je to bitka za život ili smrt u kojoj je dvadeset hiljada partizana pobijedilo šest puta nadmoćnijeg neprijatelja predvođenog njemačkim snagama. Poštovaoci saglasni priču o legendarnoj pobjedi treba pronositi.

- Treba prenositi mladima ništa nije skupo za naša pokoljenja. Neka cijene žrtve - kaže Radivoje Zdravković Podgorice, dok Novka Tokmaković iz Užica dodaje: 

- Velika Bitka to su naši stari stvarali. Oni su zato život dali i mi to treba da poštujemo i njegujemo.

Stojan Kukilo iz Mrkonjić Grada redovan je učesnik obilježavanja velike bitke već godinama unazad. 

-  Svako godine dolazim i dolaziću dok sam živ nikada neću zaboraviti šta su naši borci propatili - napominje Kukilo. 

U trijumfu rodoljuba, život za slobodu i slom fašizma, dalo je stotine mladića. Izvojevana pobjeda bila je prekretnica u Drugom svjetskom ratu, zbog čega je ovo jedan od značajnih datuma – poručeno je sa Tjentišta.

- Time želimo da na mlade generacije prenesemo poruku o našoj antifašističko borbi o našem antifašističkom opredjeljenju da u njoj istrajemo i da se takvo zlo nikada ne ponovi - poručio je Duško Milunović ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske. 

Na spomen-kosturnicu, vijence i cvijeće položile su brojne delegacije i pojedinci iz Srpske, BiH,Srbije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske.