latinica  ћирилица
15/06/2019 |  16:49 ⇒ 18:29 | Autor: SRNA

Policija spriječila migrante da se sa Vučjaka vrate u Bihać

Policija Unsko-sanskog kantona spriječila je migrante da se sa lokaliteta Vučjak vrate u Bihać, rekao je portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić.
Migranti Bihać - Foto: RTRS
Migranti BihaćFoto: RTRS

On kaže da policijski službenici u potpunosti nadziru situaciju u smještajnom prostoru na Vučjaku, te da ne dozvoljavaju ovim osobama povratak u centar grada, prenose federalni mediji.

- Sve smo ovo uradili jer smo u posljednjih nekoliko dana imali niz incidentnih situacija sa stranim državljanima bez identifikacionih dokumenata. Donekle nam problem stvara to što prostor nije ograđen, pa se neki od migranata i izbjeglica pokušavaju vratiti u gradsko središte, ali su im policijski službenici to onemogućili i vratili ih na Vučjak - rekao je Šiljdedić.

On kaže da je na lokalitet Vučjak, desetak kilometara od centra Bihaća, gdje lokalne vlasti planiraju da naprave veliki migracioni centar, juče izmješteno nekoliko stotina migranata, koji nisu imali smještaj u legalnim prihvatnim kampovima.

Šiljedić dodaje da su premješteni i oni migranti koji su identifikovani kao osobe koje su sklone vršenju krivičnih djela, prekršaja javnog reda i mira i koje su učestovovale u različitim incidentima.

On navodi da su na lokaciju Vučjak za migrante osigurani šatori, voda, prehrambeni obroci i sanitarni čvor, što na prethodnim boravištima nisu mogli ni zamisliti.

- Izmjestili smo ljude koji su boravili u malim šatorima na javnim površinama u gradu bez ikakvih uslova, ili su bez identifikacijskih dokumenata unajmljivali privatni smještaj. Tu je i određena grupa ljudi za koje smo utvrdili da su skloni incidentnim situacijama, odnosno narušavanju javnog reda i mira - rekao je Šiljdedić.

Na ovaj način MUP Unsko-sanskog kantona provodi odluku Gradskog vijeća Bihać i Kantonalne operativne grupe o izmještanju migranata i izbjeglica koji su boravili oko privremenog prihvatnog kampa "Bira", ili su nelegalno bili smješteni u određenim privatnim i napuštenim objektima.

Građani Bihaća posredstvom društvenih mreža za sutra najavljuju velike proteste na Gradskom trgu u Bihaću, iako to okupljanje nije prijavljeno Policijskoj upravi u Bihaću.

Kao razlozi protestnog okupljanja navedeni su narušena bezbjednosna i zdravstvena situacija u gradu, te ignorantski odnos nadležnih institucija na nivou BiH.