latinica  ћирилица
15/06/2019 |  19:17 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Podgorica: Veliki skup za očuvanje imovine SPC

Na Trojičindanskom saboru u Podgorici danas je odbijen zahtjev predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da SPC preda manastire i vjerske objekte u ruke crnogorske pravoslavne crkve. Ako Đukanović ne odustane od sramnih zahtjeva, sveštenstvo poručuje da će još odlučnije istupiti u borbi za svoje svetinje i vladavinu prava.

- Danas se pred Sabornim hramom zavjetujemo i zaklinjemo da ćemo čuvati, obnavljati i braniti svoje svetinje, živote naših svetitenja, groblja, crkve i manastire, tako nam Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški pomogli - stoji u proglasu trojčindanskog Sabora.

Episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije rekao da su arhijereji, sveštenici i vjernici Srpske pravoslavne crkve zahtijevaju od Vlade Crne Gore da iz dalje procedure u razumnom roku povuče Predlog zakona o slobodi vjeroispovesti i pripremi novi koji će biti u saglasnosti sa dostojanstvom Crne Gore i međunarodnim standardima o slobodi vjeroispovijesti.

- Ukoliko Vlada to što skorije ne učini, mi ćemo još odlučnije saborno istupati u odbrani naših svetinja i zakonskih prava - poručio je episkop Јoanikije.

Predstavnici i najodgovorniji nosioci vlasti u Crnoj Gori i ne kriju da je ovo zapravo zakon protiv Srpske pravoslavne crkve. Više je nego jasno da se Prijedlogom zakona priprema otimanje hramova i pljačka crkvene imovine i to sa nesagledivim posljedicama, poručeno je iz Podgorice.

- Crna Gora se obrundala i sve dublje i dublje ide u propast, a ovaj zakon je dno propasti i obrundavanja - rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Na Trojčindanskom saboru obratio se i umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije. Podsjetio je da je Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški rodom iz sela Mrkonjići u Popovom polju kod Trebinja i poručio:

- Nemojte da nas iz Hercegovine neko isprovocira pa da uzmemo Svetog Vasilija u njegove Mrkonjiće.

Okupljeni vjernici osuđuju način na koji crnogorska vlast pokušava da prisvoji imovinu Srpske pravoslavne crkve i poručuju da će braniti svoje svetinje.

Više autobusa koji su sa sjevera Crne Gore prevozili vjernike ka Podgorici spriječeno da stignu do doredišta.  Neki od onih koji su željeli da prisustvuju Saboru privođeni su na informativne razgovore.

I pored brojnih pokušaja da se spriječi dolazak većeg broja vjernika ispred Sabornoig hrama u Podgorici, nije se uspjelo u tom naumu. Brojni vjernici okupili su se na Trojčindanskom saboru. Sabor je protekao mirno i dostojanstveno. Poruke su jasne: "Nećemo dozvoliti da bilo ko, pa ni vlast u Crnoj Gori otima ili prisvaja imovinu SPC!".

Pojedini crnogorski mediji naklonjeni vlasti pokušali su da minimiziraju ovaj skup objavljujući netačne informacije o broju prisutnih.