latinica  ћирилица
15/06/2019 |  20:19 ⇒ 22:14 | Autor: RTRS

Četvrt vijeka od strašnih zločina u Јelačićima

Više od dvije decenije nije bilo dovoljno vlastima Federacije BiH da stvore osnovne uslove za povratak Srba u njihova sela u okolini Kladnja. Od strašnih ratnih zločina nad mještanima Јelačića prošlo je četvrt vijeka, a još niko nije odgovarao za ova zlodjela. Mještani ipak ne odustaju, vjeruju u povratak, kao što vjeruju i da će počinioce zločina stići zaslužena kazna.

Mještani Јelačića postavili su spomen ploču u znak sjećanja na 24 mještana zvjerski mučenih i ubijenih od strane tzv. Armije BiH, 14. januara 1994. godine. Ofanzivu nekadašnjih komšija na rodno selo zapamtio je i tada četvorogodišnji Igor Božić.

- Zapamtio sam sve, i viku i galamu, wihov psihološki rat... Majka i sestra su me iznijele odatle. Kasnije sam imao i problema, sve se to vraća, vojnici koji su nas proganjali i sve što smo proživjeli - kaže Božićev.

Na kućnom pragu Vladanu Erdeliću ubili su oca Dragu i djeda Božu koji je tada imao 84 godine.

- Ubijeni su sjekirama. Djeda su klali, šipkama boli u grudi, glavu su mu svu masakrirali... Ne mogu te trahote ni da opišem - kaže Erdelić.

Većina mještana prije smrti zvjerski je mučena. Njihova tijela su razmijenjena 40 kasnije, a nalazi obdukcije svjedoče o strahotama kojima su bili izloženi.

- Nepokretnu staricu koja je ostala oni su izmasakrirali, tako da nikome, ko je došao njima do ruku, nisu oprostili - kaže Erdelić.

MUP Republike Srpske je izvještaj o ratnom zločinu nad mještanima Јelačinja uz sve prikupljene dokaze za podizanje optužnica protiv šest lica dostavio Tužilaštvu Istočno Sarajevo, odakle je predmet preuzelo Tužilaštvo BiH, ali za sada nema optužnica.

- Јako je bitno da ovaj predmet dobije sudski epilog i apelujemo na tužilaštvo da hitno pristupi istrazi i da se ovaj predmet završi, da se stavi u sudski proces kako bi bila zadovoljena pravda - ističe Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje ratnih zločia Republike Srpske.

Iako je selo u i Drugom svjetskom ratu do temelja uništeno, a mještani pobijeni, Јelačići su 1991. godine imali više od 300 stanovnika. Selo je najvećim dijelom još minirano, nije obnovljena nijedna kuća, niti putevi i vodovodi.

- Na teritoriji opštine Kladanj 18 srpskih sela je zapaljeno u proteklom ratu, a što se tiče dejstava Srba nijedna bošnjačka ili muslimanska kuća nije zapaljena. Dakle, vodio se čisto odbrambeni rat, rat za kućna ognjišta, porodice i za Republiku Srpsku - ističe Draženko Erdelić.

Mještani Јelačića okupiće se u svom zavičaju na dan seoske molitve 23. juna. Neće kažu odustati od povratka, kao ni od zahtjeva da počinioci ratnih zločina budu kažnjeni.