latinica  ћирилица
15/06/2019 |  20:45 ⇒ 21:59 | Autor: RTRS

Humana akcija ginekologa iz Evrope

Humana akcija Udruženja evropskih ginekologa, koja je krenula od Atine preko Skoplja do Tirane, Podgorice i Sarajeva, dovela je dvadeset najvećih stručnjaka i u Banjaluku, i to na biciklima. Cilj akcije "Vožnja za žene" je ukazivanje na značaj prevencije raka grlića materice.

Ako se poredimo sa zemljama u okruženju, Srpska i Srbija u samom su vrhu negativne liste po broju žena oboljelih od karcinoma grlića materice. 22 žene na stotinu hiljada. U razvijenijim zeljama, brojka je mnogo manja - od šest do 10.

- Cilj ovakvih akcija jeste buđenje svijesti kod ljudi i medija, odnosno zdravstveno prosvjećivanje, kako bismo dali značaj nečemu što je tako jednostavno, a to su redovni ginekološki pregledi - ističe Vesna Ećim Zlojutro, načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Srpske.

Kako bi izbjegli ovu bolest, dovoljno je jednom godišnje otići na preventivni skrining i papa nalaz. No, vozeći za žene, evropski ginekolozi promovišu još nešto - vakcinaciju.

- Јedna od mogućnosti je da našu djecu između devet i 12 godina vakcinišemo. Djevojčice, ali i dječake. Nažalost, ne odlaze svi doktoru da se vakcinišu - kaže Rene Laki, doktor ginekologije i akušerstva iz Austrije.

Koliko je ova vakcina efikasna, pokazuju i podaci Australije. 2007. godine vakcinisali su sve djevojčice i dječake. Njihove procjene su da će do 2030. godine iskorijeniti ovaj oblik raka. Zato su se evropski ginekolozi udružili 2014. godine, kako bi informisali sve zemlje Evrope o ovom čudu od vakcine.

- Zajedno sa Ministarstvom zdravlja Republike Srpske, učinićemo sve moguće napore kako bi tu vakcinu omogućili svim našim građanima - kaže Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Evropski ginekolozi svuda su dobro došli. Naročito u gradu koji intenzivno radi na unapređenju zdravstvenih usluga i ustanova.

- Grad Banjaluka, zajedno sa ljudima iz Kliničkog centra i drugih zdravstvenih institucija, može da ugostim ove naše prijatelje, te da skrenemo pažnju i damo podršku humanoj pozadini ovog njihovog projekta - navodi Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika Banjaluke.

Ovi promoteri zdravlja, na biciklima nastavljaju dalje put Graca, preko Zagreba i Ljubljane. Podsjećamo da u Evropi od ove opake bolesti oboli 60.000 žena.