latinica  ћирилица
15/06/2019 |  21:08 | Autor: SRNA

Pašalić: Novi zakon o podsticajima donosi izvjesniju proizvodnju

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da će novi zakon o podsticajima, koji će do kraja godine biti u parlamentarnoj proceduri, donijeti izvjesnost kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji i mjere koje proizvođači mogu da očekuju u nekoliko narednih godina.
Boris Pašalić - Foto: RTRS
Boris PašalićFoto: RTRS

- Poljoprivrednici će samim tim moći da planiraju investicije - rekao je Pašalić i dodao da ovaj zakon neće moći da zamijeni pravilnike koji su na snazi, jer nijedan zakon ne može u potpunosti da reguliše neku oblast.

On je rekao da će Ministarstvo detaljnije razrađivati mjere pravilnicima koji će biti usvajani paralelno sa pripremom zakona.

Govoreći o podsticajima za mehanizaciju, Pašalić kaže da je ove godine za poljoprivrednu mehanizaciju izdvojeno oko 2,5 miliona KM, a da su zahtjevi dostigli iznos od oko 4,5 miliona KM, tako da je nešto više od polovine proizvođača moglo da bude obuhvaćeno ovom mjerom.

On ističe da postoje zahtjevi za 167 traktora i 743 priključnih mašina, čija je vrijednost podsticaja oko 4,5 miliona KM, dodajući da Ministarstvo time stimuliše proizvođače da ulože 17,5 miliona KM.

- Kada poljoprivrednici ulože 17,5 miliona KM i kupe 910 novih mašina, to znači da imaju izvjesniju proizvodnju, manje troškove i kvalitetniju obradu i ovakve mjere daju bolje rezultate - rekao je Pašalić za ATV.

On navodi da je bilo nekih informacija o zloupotrebama i da se to istražuje.

- Sama naznaka tih pojava je opredijelila i mene i moje saradnike da ovu mjeru realizujemo u potpunosti, da svi proizvođači koji su aplicirali za nabavku traktora i priključnih mašina dobiju podsticaj i samim tim eliminišemo te potencijalne zloupotrebe - rekao je Pašalić.

On je dodao da to znači da će Agrarni budžet biti prekomponovan, ali da to neće biti neki radikalniji zahtjevi.

- Razgovarao sam sa poljoprivrednim proizvođačima i oni su u potpunosti podržali ovaj koncept. Uvijek ćemo se konsultovati sa poljoprivrednim proizvođaćima kada su pred nama teške oduke - naveo je Pašalić.

Pašalić ističe da se sve više sredstava ulaže u kapitalne investicije, dodajući da je to opredjeljenje Ministarstva, jer se podrška poljoprivredi najbolje realizuje kada se omogući nabavka nove mehanizacije i opreme, izgradnja novih objekata, sitema za navodnjavanje.

Govoreći o sušama koje bi u narednim godinama mogle da predstavljaju problem, Pašalić je naveo da su u skladu sa tim realizovani brojni projekti kada je riječ o navodnjavanju u Bijeljini, Trebinju, Pelagićevu.

- Već sada imamo spremne projekte i ovih dana pregovaramo sa Svjetskom bankom o novim projektima navodnjavanja u Skelanima, Drakesniću, Bijeljini, Lijevče polju... U narednom periodu planiramo da što više sredstava ulažemo ne samo u sisteme za navodnjavanje, već i sisteme za zaštitu od grada, mraza, prirodnih nepogoda, jer samo na takav način možemo da umanjimo štete kojih je nažalost sve više - naglasio je Pašalić.