X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
15/06/2019 |  21:51 ⇒ 22:29 | Izvor: RTS

Prva misa u Notr Damu poslije požara (FOTO)

U katedrali Notr Dam u Parizu danas je održana prva misa poslije dva mjeseca pošto je sredinom aprila u razornom požaru izgorio veliki dio crkve.
Prva misa u Notr Damu poslije požara - Foto: AFP
Prva misa u Notr Damu poslije požaraFoto: AFP

Službu za mali broj ljudi održao je pariski nadbiskup Mišel Opeti u kapeli koja je proglašena sigurnim mjestom.

Dok je u katedrali bilo tridesetak ljudi, uglavnom sveštenika i zaposlenih u crkvi, Opeti i drugi nosili su iz bezbjednosnih razloga građevinske šljemove.

Misa je prenošena na Katoličkoj televiziji, prenosi AP.

Ministar kulture Frank Rister rekao je ove sedmice da katedrala ostaje u "krhkom" stanju, naročito svod za koji još postoji rizik od rušenja.

Јoš nije poznato kada će katedrala biti ponovo otvorena za javnost.

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da će obnova crkve trajati pet godina, što mnogi stručnjaci smatraju nerealno kratkim rokom.

Požar koji je 15. aprila nanio veliku štetu pariskoj katedrali izazvao je nevjericu kod brojnih vjernika koji su gledali kako vatra uništava svetinju iz 12. vijeka.

Zahvaljujući hrabrim vatrogascima i svešteniku Žan-Mark Furnijeu, sačuvane su vrijedne relikvije, a pošto je Notr Dam bio usred rekonstrukcije, bronzane statue su bile uklonjene zbog radova.

Gradnja katedrale počela je 1160. godine za vrijeme biskupa Mauricija, a dovršena je tek 1345. godine kao prvo remek-djelo gotičke umjetnosti.

Bogorodičinu crkvu u Parizu svake godine posjeti 13 miliona turista, više nego Ajfelov toranj.