latinica  ћирилица
15/06/2019 |  22:12 ⇒ 24/07/2019 | 11:59 | Autor: srpskainfo.com

Srpskainfo: Piralena u Incelu ima 2.800 puta više od dozvoljenog

Pojedini dijelovi zemljišta u Incelu u Banjaluci imaju 2.800 puta više kancerogenog ulja piralen u sebi nego što je dozvoljeno, otkrivaju izvori portala Srpskainfo, koji je imao uvid u prvo vještačenje obavljeno u Incelu, a koje je zabrinulo stručnjake.
Banjaluka: Zemljište zagađeno kancerogenim uljem (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Banjaluka: Zemljište zagađeno kancerogenim uljem (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

- Rezultati su doslovno užasni. Na pojedinim mjestima je bilo tolika koncentracija piralena, da to niko nije očekivao - rekao je sagovornik ovog portala, uključen u istragu u vezi ovog slučaja.

On navodi da su rezultati analize pokazali da na pojedinim mjestima ima 2.800 puta više piralena u zemljištu nego što je dozvoljeno.

- Najmanja koncentracija je bila oko 50 puta više nego što je dozvoljeno. Kada su u pitanju prosječne vrijednosti piralena, na svim kontrolnim tačkama ga je bilo za oko hiljadu puta više nego što je dozvoljeno, što je užasno i opasno - kaže ovaj izvor.

Srpskainfo navodi da su stručnjake, osim kancerogenog piralena, zabrinuli i rezultati vještačnja na opasne metale.

- Ovo vještačenje je pokazlo da je zemljište u Incelu posebno zagađeno olovom. Granična vrijednost za olovo u zemlji iznosi između 50 i 100 u zavisnosti od vrste zemlje, a u Incelu ga na pojedinim mjestima ima i za 200 puta više - ističe sagovornik portala.

Kada je u pitanju testiranje na živu i bakar, takođe je potvrđeno da je ovo zemiljište zagađeno njima. U prosjeku, žive i bakra ima do 20 ili 30 puta više nego što je dozvoljeno.

Direktor Instituta za zaštitu za ekologiju Republike Srpske Predrag Ilić rekao je da je juče održan sastanak u vezi problema zagađenosti zemljišta i da narednih dana očekuju prve rezultate.

- Nesporno je da je zemljište kontaminirarno, samo sada moramo utvrditi koliko je to otišlo u širinu i dubinu. Do sada smo uzeli uzorke na 44 lokacije i oni su poslani na vještačenje - rekao je Ilić.

On je dodao da će čim dobiju prve rezultate obavijestiti javnost, ali da će i Grad Banjaluka preduzeti sve potrebne mjere da se ovaj problem riješi.