X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
16/06/2019 |  10:21 ⇒ 13:46 | Izvor: RTRS

Čubrilović: Sarajevski Srbi podnijeli najveću žrtvu

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je danas da Republika Srpska, njene institucije i narod, nikada neće zaboraviti i nastaviće da njeguju i čuvaju uspomenu na oko 4.000 poginulih i više od 10.000 ranjenih boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, koji su svoj život uzidali u njene temelje.
Nedeljko Čubrilović -
Nedeljko Čubrilović

- U operaciji "Piton", koja je počela 15. a okončana 28. juna 1995. godine, srpski borci iako brojčano i oružano mnogo slabiji, uspjeli su da odbrane teritoriju Republike Srpske i spriječe njeno presjecanje na sarajevskom ratištu. Bila je to posljednja velika ofanziva tzv. Armije RBiH pet mjeseci prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma - podsjetio je Čubrilović.

On je naveo da su sarajevski Srbi, iako su branili svoja ognjišta i živote porodica, proglašeni agresorima u vlastitom gradu i to mnogo prije nego je rat i počeo.

- A u tom ratu upravo oni podnijeli su najveću žrtvu zarad mira i Republike Srpske. Poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma oko 120.000 Srba moralo je napusti svoje kuće i imanja u sarajevskim naseljima Vraca, Grbavica, Nedžarići, Ilidža, Vogošća, Ilijaš, Rajlovac, Hadžići, za koja su krvarili četiri ratne godine - istakao je predsjednik Parlamenta Srpske.

Čubrilović je rekao da je to bila velika žrtva koju su oni podnijeli za sve nas u Republici Srpskoj.

- Stalnim sjećanjem na epsku golgotu sarajevskih Srba, mi čuvamo istinu i pravdu za sve one koji su izginuli, ponos i dostojanstvo njihovih porodica, ali i ponos i dostojanstvo svih nas. Želim da podsjetim da je samo u Ilijaškoj brigadi Vojske Republike Srpske u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo 539 boraca, oko 300 civila među kojima 44 djece, ali da su herojski izdržali 20 ofanziva. Posmrtni ostaci 480 poginulih boraca ove brigade preneseni su poslije Dejtona na Vojničko spomen-groblje na Sokocu - naveo je on.

Čubrilović je dodao da su oni platili najvišu cijenu stvaranja Republike Srpske i opstanka srpskog naroda i da nikada ne smijemo da dozvolimo da na tu žrtvu padne zaborav.

- Zajedno, složno i odgovorno moramo da nastavimo putem razvoja i progresa Republike Srpske, jer to je dug koji imamo prema svima njima koji su za Republiku dali najviše što su imali i što su mogli. Da nije bilo njih, ne bi danas bilo ni nas. Neka im je vječna slava i hvala - poručio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Povezane vijesti:

Za odbranu Sarajevsko-romanijske regije život dalo 4.000 boraca