latinica  ћирилица
16/06/2019 |  12:12 ⇒ 12:26 | Autor: RTRS

Bijeljina: Karađorđeva ulica dobija potpuno novi izgled

Јedna od najslikovitijih i istorijski najznačajnijih bijeljinskih ulica, Karađorđeva, uskoro će potpuno izmijeniti izgled. Privremene zaštite ove ambijentalne cjeline više nema, a investitori koji grade nove objekte bacili su oko na većinu atraktivnih lokacija. Građevinsku ekspanziju preživjeće tek nekoliko objekata.

Aktuelnom građevinskom regulativom dozvoljena je gradnja petorospratnih stambeno - poslovnih objekata na obje strane Karađorđeve ulice. Ambijentalnu cjelinu jedne od posljednjih prepoznatljivih gradskih ulica urbanisti nisu uspjeli sačuvati, na veliku žalost građana.

Ubrzana poslijeratna izgradnja suštinski je promijenila izgled Bijeljine, pogotovo gradskog jezgra. Moderno vrijeme nije poštedilo ni Karađorđevu, nekadašnju Titovu ulicu od zgrade opštine i Muzeja Semberije, do Sokolskog doma u kojoj su bile sve važnije ustanove, opština, muzej, škole, banke, hotel, kao i kuće elitnog gradskog stanovništva.

- Cjelokupan život i važni objekti za stanovnike grada su bili baš u ovoj ulici, pa čak i prvi urbanistički plan koji je donešen 1956. godine,  usvojen godinu kasnije, napominje da je ovo jedna od glavnih ulica u gradu  - napominje Mila Stanojević, viši kustos pedagog Muzeja Semberije.

Vlasnici starih objekata, građenih u skladnom nizu, ne mogu ili ne žele da održavaju krovove i fasade, pa je zub vremena uništio mnogo toga. Nema objekata koji imaju vrijednost spomenika, a predviđeno je jedino da se sačuva kuća sa "kibic fensterom" pored zanatskog doma, Marića kuća , dok je na dvije kuće dozvoljena nadogradnja.

- Valorizacijom Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa koja je urađena davne 2002. godine označena kao ulica od ambijentalne vrijednosti sa objektima koji zbog svojih arhitektonskih vrijednosti i ambijentalnih vrijednosti daju njoj upravo takav značaj. Nažalost, u međuvremenu taj ambijent je prilično narušen  - tvrdi Stevan Čukić, prostorni planer Direkcija za izgradnju grada.

Urbanisti i projektanti preporučili su da zgrade koje se ovdje budu gradile dobiju fasade sa ponavljajućim tradicionalnim elementima, ali to ne znači da neka od novih zgrada neće imati potpuno futuristički izgled, jer to ipak zavisi od volje investitora. Izvjesno je da će nove zgrade brzo biti izgrađene, jer su pripreme na nekim lokacijama već počele.