X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
16/06/2019 |  14:01 | Izvor: sputniknews.com

Pregovori Rusije i EU o izbacivanju dolara

Zamjenik premijera Rusije Anton Siluanov i potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefčovič dogovorili su se da formiraju radnu grupu koja će raditi na praktičnim koracima za prelazak na transakcije u rubljama i evrima, saopštio je portparol Siluanova Andrej Lavrov.
Dolari (Foto: CC0) -
Dolari (Foto: CC0)

- Prvi potpredsjednik vlade - ministar finansija Rusije Anton Siluanov održao je radni sastanak sa potpredsjednikom Evropske komisije Marošom Šefčovičem. Na sastanku se razgovaralo o transakcijama u međusobnoj trgovini, uključujući trgovinu energentima, u nacionalnoj valuti - rublji i evru. Strane su istakle da je širenje upotrebe nacionalnih valuta obostrano korisno, jer smanjuje rizike za preduzetnike iz Rusije i Evropske unije - objasnio je portparol.

- Za nastavak dijaloga u ovom pravcu Siluanov i Šefčovič su se dogovorili da formiraju radnu grupu koja će se baviti praktičnim koracima za prelazak na transakcije u rubljama i evrima - dodao je on.

Na sastanku je razmatrano i pitanje učešća evropskih preduzeća u realizaciji nacionalnih projekata u Rusiji. Siluanov je rekao da je Rusija zainteresovana za ovakvu saradnju i da nema prepreka za učešće stranih kompanija u nacionalnim projektima.

Siluanov je takođe obavijestio zamjenika šefa Evropske komisije o mjerama koje preduzima ruska vlada u cilju poboljšanja investicione klime u Rusiji i liberalizacije trgovine.

Strane su izrazile nadu u intenziviranje ekonomske saradnje između Rusije i EU, povećanje obima trgovine, kao i uspješnu realizaciju zajedničkih investicionih projekata u različitim oblastima.

Potreba za smanjenjem zavisnosti od dolara postala je jedna od najčešće diskutovanih tema tokom 2018. godine i to ne samo u Rusiji. Ruske vlasti su navele da Sjedinjene Američke Države svojom politikom sankcija podrivaju povjerenje u dolar, smanjuju ulaganja rezervi zemlje u američki državni dug i same doprinose povećanju spoljne trgovine u rubljama i drugim valutama.

Istovremeno, ruske vlasti uvjeravaju da politika dedolarizacije ekonomije ne podrazumijeva zabranu cirkulacije dolara - radi se o stvaranju ekonomski povoljnih uslova za upotrebu drugih valuta.