latinica  ћирилица
16/06/2019 |  14:04 ⇒ 14:13 | Autor: Večernje novosti

Bećković Đukanoviću: Odrekao si se svega, a sad praviš škaljarsko-kavačku eparhiju!

Prema riječima srpskog akademika Matije Bećkovića, Srbi u Crnoj Gori nemaju šta da brane ako ne odbrane svoju crkvu.
Matija Bećković - Foto: RTRS
Matija BećkovićFoto: RTRS

Matija Bećković, komentarišući Prijedlog zakona o vjeroispovijesti, koji je nedavno usvojila Vlada Crne Gore, a kojim se predviđa da sva crkvena imovina izgrađena do 1918, za koju ne postoji dokaz o vlasništvu, postane državno vlasništvo, ocjenjuje da će Srbi u Crnoj Gori biti jedini narod koji nema svoju crkvu.

-Oni su se odrekli svoga imena, pisma i vjere i nema razloga da se na tome zaustave. Ta nova crkva u Crnoj Gori može imati samo novu škaljarsko-kavačku eparhiju - kaže Bećković.

Prema njegovim riječima, Srbi u Crnoj Gori nemaju šta da brane ako ne odbrane svoju crkvu.

- Јuda je nazvan blagajnik izdaje. Tih blagajnika se namnožilo. Onih 30 srebrenjaka je poraslo na astronomske cifre. Sad se, ustvari, testira da li Srba u Crnoj Gori uopšte ima. Crna Gora je  u svoje vrijeme branila Ostrog, i to nemajući čime drugim, već pčelama - kaže Bećković.

- Nadam se da do svega toga neće doći, sem ukoliko Crna Gora ne objavi rat Srbiji. Oni više ne mogu da kažu "ne" i ne smiju nikoga drugoga da progone osim Srba. Možda svim tim odlukama ispunjavaju uslove za ulazak u Evropsku uniju. I ko zna koliko još imaju poglavlja da bi bili primljeni - kaže Bećković.