latinica  ћирилица
16/06/2019 |  16:05 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

Srebrenica novi imidž gradi na turizmu

Skupština opštine Srebrenica donijela je odluku o kreditnom zaduženju od 2,5 miliona KM. Dio tih sredstava biće uložen u pokretanje kapaciteta banje Guber i eksploatacije njenih mineralnih izvora. Ovaj resurs zajedno sa Nacionalnim parkom Drina trebalo bi da bude nosilac turističkog i privrednog razvoja ovog kraja.

Novoosnovani nacionalni park Drina, jezero Perućac, ribolov i netaknuta priroda, kao i banjski turizam, aduti sa kojima opština Srebrenica zaslužuje svoje mjesto na turističkim mapama Republike Srpske ali i regiona. Zna to i Zlatan Marčeta, koji organizuje ribolovačke ture.

- Ljudi iz čitave bivše Јugoslavije dolaze. Drina je čista rijeka, pravi raj za ribolovce - ističe Zlatan Marčeta iz mjesne zajednice Skelani.

Nacionalni park Drina kao najmlađi, treći nacionalni park u Republici Srpskoj treba da doprinese razvoju turizma u Podrinju. Posebno se ističu kanjon Drine, Pančićeva omorika kao endemska vrsta i srednjovjekovni gradovi na Drini.

- Nabavili smo brod, uređujemo kućicu. Sigurno je da imamo velike potencijale da privučemo veliki broj turista, jer ovsdje ima zaista šta vidjeti - poručuje Radomir Pavlović, direktor nacionalnog parka "Drina".

Poseban adut u privrednom razvoju ove opštine moglo bi da bude 50-ak mineralnih izvora banje Guber. S tim ciljem opština će podići kapacitet kreditnim sredstvima.

- Mi smo već krenuli u razradu idejnog rešenja. Sigurno je da ćemo tražiti i širu podršku, odnosno državnih institucija - poručuje Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.  

Ideja je i da se turistička ponuda Srebrenice objedini i sa susjednim Nacionalnim parkom Tara u Srbiji i turističkom ponudom Bajine Bašte kako bi se stvoro jedan paket aranžman prepoznatljiv na turističkom tržištu.