latinica  ћирилица
16/06/2019 |  16:21 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Mostar: Saborna crkva Svete Trojice proslavila Duhove

Praznik Svete Trojice slava je sabornog hrama u Mostaru. I ovog puta, brojni pravoslavni vjernici, ali i gosti drugih vjeroispovijesti, došli su da zajedno proslave vaskresenje svetinje, koju su pripadnici HOS-a zapalili 15. juna 1992. a kasnije do temelja minirali. Devetu godinu od početka obnove, radovi na hramu ulaze u završnu fazu.

Gotovo 120 godina, koliko je ponosno stajala na brijegu iznad Mostara, Saborna crkva Svete Trojice ubrajala se među najveće pravoslavne hramove u Evropi, i bila je jedan od simbola Mostara. Sada je hram koji se obnavlja ujedno simbol obnove i Mostara i života Srba u ovom gradu, koji s radošću čekaju njen završetak.

Brojni su mostarski Srbi proteklih decenija raseljeni u druge gradove Hercegovine, Srbije, Crne Gore, svijeta, ali mnogi rado dolaze u zavičaj.

Dugo se na ovom mjestu liturgija služila pod otvorenim nebom, među zidovima koji su desetak godina postepeno rasli i dizali se tamo gdje su nekad bili. Sada je hram ozidan, pokriven, ali ima još posla.

Obnova hrama počela je na razrušenim temeljima 2010. godine. Očekuje se da bi na Trojičin dan 2020. hram trebalo da bude i osveštan.

- Predsjedavajući predsjedništva BiH Milorad Dodik i predjednik Srbije Aleksandar Vučić, najavili su da će nam pomoći da se sve završi. Vjerujem u obećanje i očekujemo da se to realizuje i da zaista hram oveštamo - ističe Radivoje Krulj,  starješina hrama Svete Trojice u Mostaru.

Osim brojnih vjernika iz doline Neretve, na slavu su stigli i gosti iz drugih hercegovačkih mjesta, ali i ugledni gosti iz privrednog, političkog i javnog života Mostara, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.