X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
16/06/2019 |  18:30 | Izvor: RTRS

Milijarderi koji su obećali novac za Notr Dam još nisu dali novac

Kada je jezivi požar 15. aprila ove godine uništio jedan od simbola istorije ljudske civilizacije, katedralu Notr-Dame u Parizu, francuski milijarderi obećali su uplatiti milione da se skupi jedna milijarda za obnovu objekta.
Notr Dam u plamenu   (Foto:AFP 2019 / FRANCOIS GUILLOT) -
Notr Dam u plamenu (Foto:AFP 2019 / FRANCOIS GUILLOT)

Ipak, dosad jedini koji su novac uplatili su privatne kompanije i lokalne vlasti, te obični građani.

Asošijeted Pres javlja da niti jedan francuski milijarder koji je javno obećao finansijsku podršku dosad nije uplatio niti jedan cent.

Trenutno, donacije dolaze od Amerikanaca i Francuza, običnih građana, koji plaćaju obnovu francuskog nacionalnog spomenika, kroz humanitarno udruženje Prijatelji pariškog Notr Dam.

Uz pomoć tog novca, plaćaju se računi i plate za 150 radnika koliko ih radi na obnovi slavne katedrale. To udruženje upravo će prebaciti 3,6 miliona evra za nastavak radova, a predsjednik organizacije Mišel Piko otkrio je kako je 90 odsto novca došlo od - Amerikanaca.

Najbogatiji Francuzi odmah su nakon požara obećali milione za katedralu, što je pokrenulo brojne kritike mnogih koji su ih osudili što taj novac nisu dali za druge potrebe.

Francuski milijarder Bernard Arno i njegova kompanija LVMH obećali su 200 miliona evra, Fransoa Anri-Pinot, kralj Keringa, kompanije koja trguje luksuznim predmetima, obećao je 100 miliona evra, itd.

Andre Finot, jedan od portparola slavne katedrale, otkrio je da tog novca nema - jer donori čekaju da vide planove za rekonstrukciju i bore se za ugovore.

- Najveći donatori nisu platili ni centa. Žele znati kako se njihov novac troši i žele da vide gdje će te pare otići, ne žele da samo plate radnike - rekao je Finot.

Milijarderi su na pitanje novinara rekli da će uplatiti novac koji su obećali, ali nisu rekli kada.

Izvor: Radio Sarajevo