X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
16/06/2019 |  19:23 ⇒ 21:28 | Izvor: B92

Paspalj: Od kada je Јokić rekao da će igrati, pričamo da ćemo igrati finale

Proslavljeni srpski košarkaš Žarko Paspalj osvrnuo se na titulu osvojenu u Argentini i prokomentarisao predstojeći Mundobasket u Kini.
Žarko Paspalj - Foto: Novosti.rs
Žarko PaspaljFoto: Novosti.rs

Јedan od najupečatljivijih momenata karijere Žarka Paspalja jeste osvajanje titule svjetskog šampiona 1990. godine u Buenos Airesu.

- Sjećam se trofeja iz Argentine, osvojenog u nekom drugom vremenu, u drugačijim uslovima. Ali, bez tradicije i sjećanja na ono što je bilo teško da može da se gradi budućnost. Dobro je što je pehar ovde na proputovanju, jer nam je postao manir da nam pamćenje doseže do prekjuče - počeo je priču Paspalj i nastavio.

- Velika je stvar biti svjetski prvak, samo mi je mnogo žao što ovog trenutka taj pehar ne može da drži čovjek koji je tada bio vjerovatno naš najbolji igrač, Dražen Petrović, koji nije sa nama mnogo, mnogo godina. Siguran sam da bi bio ponosan, uz sve ostale uspehe koje je postigao u životu, i na to Svjetsko prvenstvo, sa sjajnom generacijom. Kao i preostalih 11 momaka koji su ravnopravno učestvovali u tome, kao i trener koji nas je odredio - rekao je bivši košarkaš Budućnosti, Partizana, San Antonio Sparsa i grčkih velikana.

Slaže se sa ocjenom da se u našoj košarkaškoj javnosti poslije potvrde da će Nikola Јokić igrati u Kini stvorila bespotrebna i kontraproduktivna euforija i za to u krivi i medije.

- Vratimo se unazad dva mjeseca i prisjetimo spinovanja u novinama da li će Јokić igrati ili neće. Stvarno je bilo poražavajuće. To je tema za posebnu obradu i koja mnogo šteti atmosferi, pragmatičnosti i objektivnosti prema sportu. Poslije dva mjeseca koja nisu bila po ukusu zaljubljenika u košarku i reprezentaciju, desio se taj značajan datum kada je on rekao “da“, kao da se ženi i pristao da igra za reprezentaciju. A mislim da se to pitanje nije postavljalo ni jednog trenutka, osim u štampi - napomenuo je Paspalj.

Takođe se osvrnuo i na Olimpijadu 2020. godine i prokomentarisao mišljenje javnosti da je reprezentacija Srbije sa Nikolom Јokićem jedan od favorita za titulu.

- Od dana kada je Јokić rekao da će igrati, ne pričamo ni o čemu drugome osim da ćemo igrati finale i da ćemo biti prvi. Da je to – to, jer sa ovakvom reprezentacijom, po mišljenju dosta nezrele publike, sve osim zlata smatralo bi se neuspjehom. Ako mene neko pita, najvažnije je da se kvalifikujemo na Olimpijske igre. A to, da vam odmah kažem, neće biti nimalo lako, jer i drugi su dobri, i drugi imaju NBA igrače, tako da bi naš primarni cilj morao da bude prolaz u Tokio - zaključio je Žarko Paspalj.