latinica  ћирилица
16/06/2019 |  20:22 ⇒ 20:34 | Autor: RTS

Svečana akademija povodom Dana MUP-a i policije Srbije (FOTO)

U Sava centru održana je svečana akedemija povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana Policije, kojoj je prisustvovao predsjednik Aleksandar Vučić.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je na akademiji da svi rezultati MUP-a jasno pokazuju da je zakon nadjačao kriminal, da je red pobedio bezvlašće, sigurnost preuzela primat nad strahom i da je poštenje savladalo korupciju.

Stefanović je istakao da je ponosan na sve što su pripadnici MUP-a uradili za svoj narod prije pet godina, kada se zemlja suočila sa poplavama koje su uništile hiljadu domova, nanijele materijalnu štetu i odnijele ljudske živote.

- Hrabro, posvećeno i požrtvovano, ne pitajući ni koliko sati ni dana će biti u uniformi, pokazali ste pravo lice srpske policije kojoj bezbednost građana na prvom mjestu - rekao je Stefanović.

On je podsjetio da je još tada obećao da će mijenjati MUP i da će njegovi pripadnici dobiti bolju opremu, nove uniforme i vozila, kao i veće plate.

Svečana akademija (Foto: Nemanja Nikolić)

- Garantovao sam bespoštednu borbu i obračun sa kriminalom i korupcijom, rekao sam da ćemo kriminal sasjeći u sopstvenim redovima i da niko neće moći da se sakrije iza značke i uniforme niti će biti zaštićenih - poručio je Stefanović.

Svečanosti su prisustvovali i ministri Aleksandar Vulin, Aleksandar Antić, Zlatibor Lončar, direktor BIA Bratislav Gašić, predstavnici SPC, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, direktor policije Srpske Darko Ćulum i drugi gosti. 

Dan MUP-a i Dana policije obilježen je i drugim manifestacijama, a počelo je danas tradicionalnim svečanim defileom čete konjanika Policijske brigade i policijskih orkestara Srbije i Slovačke Knez Mihailovom ulicom.

Pripadnici MUP-a na taktičko-tehničkom zboru na Kalemegdanu prikazali su vještine, opremu i vozila koja koriste u radu, a građani su imali priliku da se upoznaju sa preventivnim projektima koje sprovodi Ministarstvo i sa metodama rada različitih organizacionih jedinica policije, poput kriminalističke, helikopterske jedinice, graničara itd.

Stefanović je ranije danas u Beogradu položio i vijenac na spomen-obilježje u znak sjećanja na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji su izgubili živote na dužnosti.

U sjedištu MUP-a obilježena je i slava Ministarstva, Sveta Trojica, sječenjem slavskog kolača.

Medalje za najhrabrije

Uručene su zlatne, srebrne i bronzane medalje pripadnicima MUP-a koji su se istakli u proteklih godinu dana.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je zlatnu medelju za hrabrost Saši Raduloviću, zlatnu medalju za posvećenost službi Goranu Јošiću i zlatnu medalju za zasluge Želimiru Mrdalju.

Potredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uručio je srebranu medalju za hrabrost Dejanu Paunoviću, srebrnu medalju za posvećenost službi Veri Berić i srebrnu medalju za zasluge Slađanu Petroviću.

Direktor policije Vladimir Rebić uručio je bronzanu medalju za hrabrost Šaši Vučkoviću, bronzanu medalju za posvećenost službi Goranu Sekuliću i bronzanu medalju za zaslugu Ivanu Barašu.

Lukač i Ćulum na svečanoj akademiji

- Svi znamo da je Policija Srbije jedna od najvećih policijskih struktura u regionu i jedna od najbolje obučenih. Nama u Policiji Republike Srpske je veoma bitno da i dalje imamo visoku saradnju sa Policijom Srbije. Dan Policije Srbije je veoma važan datum koji zajedno obilježavamo - istakao je ministar policije Srpske Dragan Lukač nakon održavanja svečane akademije.

- Rad Policije Srbije ima dugu tradiciju, njihov rad je veoma cijenjen i veliki su profesionalci. Što se tiče MUP-a Republike Srpske, dvije uprave imaju veoma dobru saradnju naročito uprave za organizovani kriminal i kriminalističke policije - izjavio je Dartko Ćulum, direktor policije Republike Srpske.