latinica  ћирилица
17/06/2019 |  10:24 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Regionalna konferencija: Zaštita intelektualne svojine značajna na putu ka EU (FOTO)

Regionalna konferencija "Digitalizacija i intelektualna svojina: Kraj ili novi početak", na kojoj učestvuju premijeri Republike Srpske i Srbije Radovan Višković i Ana Brnabić počela je u Banjaluci.

O prijetnjama i izazovima koje donosi novo doba internet revolucije u oblasti zaštite intelektualne svojine govoriće premijeri Srbije i Srpske, ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević, te predstavnici najvećih telekomunikacionih kompanija i stručne javnosti iz regiona.

Digitalizacija i intelektualna svojina (Foto: RTRS)

- Važna tema za brži ekonomski razvoj, na koju se ne obraća pažnja, važna za evrointegracije, jedno od poglavlja posvećeno intelektualnoj svojini, a na intelektualnoj svojini zasnovane su najmoćnije svjetske ekonomije. Važna za transformaciju sa radne ekonomije, na ekonomiju znanja. Sve za razvoj - napomenula je Brnabićeva u uvodnom izlaganju.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da treba zaštititi intelektualnu svojinu kroz zakone, da njeni vlasnici imaju koristi od toga.

- Industrijska intelektualna svojina - današnji razvoj privrede i novih tehnologija zasnovan je na znanju i zato je suština i ove konferencije da se naše zemlje slobodnije uhvate u koštac sa rješavanjem ovih pitanja. Nema razvoja privrede i ekonomije, ako nemamo razvijenu intelektualnu svojinu - istakao je Višković.

- Srbija ima izgrađene institucije koje se bave ovim pitanjem. S obzirom na to da je otvoreno poglavlje 7, već ima i donesene zakone - kaže Mladen Šarčević, ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Dodao je da su, kada je riječ o visokotehnološkom kriminalu,  uključene sve institucije, policija, sudovi, carina...

-  Na kreativnim industrijama, rade mladi ljudi. Ona bilježi rast od 22 odsto, i u njoj radi 67 odsto mladih - pojasnio je Šarčević.

Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske, naglasio je potrebu edukacije privrednika.

- Potrebno je objasiti im da je jedini način da se razvijaju na način da se zaštite prava. U BiH nema takve prakse a Vlada Srpske će više raditi na tom polju. Ministarstvo je zagovornik upravo takvih inovacija - dodao je Rajčević.

- Svi smo na početku procesa, i Srbija i BiH. Razgovaramo o nečemu što je šansa za mlade na ovim prostorima. Pregovori sa EU su prilika da ugrabimo šansu za te mlade ljude - istakao je Goran Svilanović, nekadašnji generalni sekretar Regionalnog savjeta za saradnju.

- Nije dovoljno razvijena svijest o tome da građani treba da zaštite intelektualnu svojinu. Doneseni su zakoni na nivou BiH, ali primjena nije na adekvatnom nivou - kaže Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije u Vladi Srpske.

Cilj konferencije je da se ova tema dodatno aktuelizuje kako bi se pronašli novi načini zaštite autorskog i srodnih prava i na taj način pružila podrška nadležnim institucijama kroz debate donosilaca odluka, eksperata i druge zainteresovane javnosti.

Konferencija će imati tri panela - "Medijski monopol na zapadnom Balkanu: Koja je uloga države", "Intelektualna svojina i telekomunikacije danas" i "Autorska prava i savremena piraterija", najavljeno je iz Instituta za javnu politiku.