X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
17/06/2019 |  11:48 ⇒ 11:59 | Izvor: B92

Kultni njujorški reper dobitnik "Nobelove nagrade za muziku" (VIDEO)

Legendarni njujorški reper i didžej, jedan od globalnih pionira hip-hop muzike, Grandmaster Fleš postao je prvi didžej dobitnik nagrade Polar Music Prize, poznate još i kao "Nobelova nagrada za muziku".
Grandmaster Fleš (foto: Youtube / Polar Music Prize) -
Grandmaster Fleš (foto: Youtube / Polar Music Prize)

Nagradu je 1989. godine osnovao Stig Anderson, poznatiji kao menadžer i pisac tekstova za pesme čuvene švedske pop grupe Abba, a njeni prethodni dobinici su kultne grupe i muzičari, kao što su Led Zeppelin, BB King, Metallica i Pol Makartni.

Fleš, čije pravo ime je Džozef Sedler, nagradu je primio iz ruku švedskog kralja Gustafa, i tom prilikom rekao da je to nagrada "u čast svih didžejeva, svih repera, svih grafitista i svih brejkdensera".

- Stvari koje sam ja radio nisu prije toga postojale, a ja sam samo jedan od mnogih tamo odakle sam potekao. To je na kraju postalo hip-hop, uzimajući ritam bubnjeva iz popa, roka, džeza, bluza, fanka, diska, ritma i bluza, uz korišćenje brojnih zvukova sa različitih ploča. Uzimao bih neke dijelove toga i potom ih puštao i ponovo ponavljao - rekao je Fleš.

Novčani iznos nagrade je milion švedskih kruna, odnosno oko 130.000 dolara.